2007-06-15

Varje förslösad skattekrona

När Inga-Britt Ahlenius kom till Kosovo för att övervaka FN, var en av de första saker hon gjorde att sätta upp skyltar på vilka hon citerade förre socialministern Gustav Möller:

"Glöm aldrig att varje förslösad skattekrona är en stöld från de fattiga."

Bättre kan det knappast sägas och kanske skulle vi må bra av några skyltar på hemmaplan också? Visst, det enorma slöseri Maciej Zaremba beskriver i Koloni Kosovo är vi lyckligt förskonade från, men de fattiga kan vara säkra på att en del av deras pengar slarvas bort i ineffektiv byråkrati även i Sverige.

Barndomsvännen Emma vittnar om tjuveriet. Hon åker till Norge för att arbeta, blir sjuk och återvänder till Sverige. Efter en långdragen blankettfäktning mellan svensk och norsk försäkringskassa kommer höjdpunkten - den av svenska föräldrar i Sverige födda Emma som vuxit upp i Sverige och bor i Sverige, men som tillbringat tolv dagar i Norge, ombeds deklarera sitt medborgarskap, inresedatum, hur länge hon tänkt stanna här och vad hon ska göra, om hon har svenskt uppehållstillstånd, hennes makes och barns personuppgifter samt hennes utländska adress. Välkommen hem till den sista Sovjetstaten.

Att tycka att förslösade skattekronor är en stöld från de fattiga betyder inte att man tycker att varje form av bidrag eller stöd är slöseri. Det är däremot en stark ståndpunkt mot byråkrati, korruption och en förvuxen förvaltningsapparatur.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: