2007-06-19

Flator läser böcker

Nyhetsmorgon med TV4 och i studion två av författarna bakom boken Bögjävlar och Sofia Sjöö, ordförande för Stockholm Pride. Att det här är sista gången Sjöö nämns i den här texten, betyder att hon skötte sig.

Kort resumé:

Bögjävlarna blundar för att Pride är mer än schlager och kritiserar Pride för att inte vara mer än schlager. Bögjävlarna blundar för att Pride samarbetar med kulturinstitutioner och kritiserar Pride för att inte samarbeta med kulturinstitutioner. Bögjävlar blundar för att Pride är större än Pride Park och kritiserar Pride för att vara en grusgrop med b-kändisar. "Pride är mer än era fördomar, bögjävlar", kontrar Stockholm Pride genom bland andra
Anders Wallner. Där börjar vi i dag.

Den första delen av diskussionen förstår jag mig inte på. Författarna förvirrar sig in i ett resonmang om särart och assimilering, kollektiv och individ, finkultur och fulkultur. I en enda röra. Intressant blir det först när den ene författaren slår fast att bögars kultur är "menlös" och jag kan mojsa mig i den trygga känslan av att det finns någon som kan hjälpa mig att förstå vilken kultur som är meningsfull och inte. Sedan kommer den; insikten. Författarna vill hellre vara lesbiska, säger de, men varför? Jo, de lesbiskas kultur är mer spännande ...

"... de läser böcker."

Jag bortser från att yttrandet dryper av akademiskt, intellektuellt, medelklassigt förakt och konstaterar istället nöjt att det äntligen finns hjälp att få för den som saknar gaydar och känsla för att läsa av folks sexuella preferenser. Vi vet nu att bögars kultur är menlös, att det är meningsfullt att läsa böcker samt att flator läser böcker. Helt enkel härledning ger att det räcker att känna till någons biologiska kön och läsvanor för att avgöra dennes sexualitet:

Flator läser böcker.

Klipp ut, spara och ta med dig ut på stan. Fråga "är du kille eller tjej?" samt "läser du böcker?" och du kan vara säker på vad det är för slags människa du har framför dig.

Fast riktigt så enkelt är det förstås inte. På frågan "är du kille eller tjej?" kan du få svaret "jag vet inte" om du frågar en transsexuell. Och på frågan "läser du böcker" kan du få svaret "ibland" om du frågar en bisexuell. Dessutom finns det ett gäng som inte vet om de är killar eller tjejer och som läser böcker då och då; det är queers och man vet aldrig var man har dem.

Lustigt, förresten, att massmedia intresserar sig mycket för vad ett par bögar säger om kultur nu, när flatorna sagt det i tio år och infört det på Pride för fem år sedan.


Fast det är klart, vem bryr sig om folk som läser böcker?

Intresant?
Andra bloggar om:
, , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

Drottningen sa...

jag är en flata. jag måste ha levt i förnekelse hela mitt liv, för tanken har inte ens slagit mig. Måste Josh göra en könsoperation nu eller är det jag som måste göra det?

Anonym sa...

För att ha jävligt lite intressant att säga har de där bögjävlarna fått väldigt mycket uppmärksamhet. Känns mest som att de spär på myten om att gaykultur bara är glitter och schlager. Till och med jag som har noll koll på "gaykulturen" annars vet att det inte är så, det är väl för fan bara att läsa Prideprogrammet på hemsidan. Kan inte någon få lite tv-tid för att säga åt dom?

Tanja Suhinina sa...

Alltså, jag har alltid trott att tjejer läser böcker och killar läser inte böcker, typ? Och vad gör bisexuella - läser serier?

Anders Wallner sa...

Jag är ett stort fan av dina ambitiösa bloggposter med diagram och hemuppgifter, älskling.

jimpan sa...

Jag trodde som tanja sushinina att riktiga karlar inte läser böcker...

(Behöver jag påpeka att jag är en riktig bokfetischist?)

snusmumriken sa...

STRÅLANDE skrivet!!!
*hurrar och skålar i loka vildäpple*

qaoz sa...

Läsvärda inlägg du gör! Själv är jag en hyfsad bokslukare som drömmer om ett runt rum täckt med böcker. Är jag en heteroman men född i kvinnokropp som tycker det är roligt att spöka ut sig i kvinnokläder? :)

hypsilophodon sa...

ästen matris! neeeerd life! bäst.