2007-04-24

Mor är rar. Pappa är partiledare.

Folkpartiets andre vice ordförande Marit Paulsen vaknar till liv för att ge sin syn på Cecilia Malmström som eventuell partiledarkandidat:

"Hon är en ung kvinna med två små barn. Då är det inte lämpligt att bli partiledare."

Det är så klassiskt unket, ruttet och sunkigt att det knappt ens behöver påpekas. Den bara några år äldre Jan Björklund har också små barn hemma, men det förstås, han är ju en sådan där man och för sådana där män är det inte lämpligt att vara hemma, så då måste han ju istället göra sig alldeles utmärkt som partiledare. I alla fall i jämförelse med den där unga kvinnan, för sådana där unga kvinnor ska ju vara hemma med sina ännu yngre barn och, tja, då är det inte lämpligt att vara en sådan där partiledare.

Jag kan släppa det där med män, kvinnor, kön, genus, feminism och jämställdhet, och fortfarande tycka att det är äckligt, vridet och vidrigt, för vad hände egentligen med den enskilda människan, hennes frihet och livschanser, hennes möjlighet att fritt förverkliga sig själv på det sätt hon bäst finner lämpat, det där med, vad var den nu vi kallade det, den där liberalismen? Nä, för här ska moraliseras och beläggas med skuld och skam, här ska insinueras att någon minsann inte vet sitt eget bästa, här ska andras idéer om vad som är "lämpligt" skrivas en i pannan. Om Cecilia Malmström skulle få för sig att hon vill vara partiledare har hon partikamrater som kan berätta för henne att det inte är lämpligt, att hon ska gå hem och stanna hemma, och hur hon ska fördela de vab-dagar som statlig himmel skänkt.

Överdrivet? Ja. Orättvist? Kanske. Men det är ett sådant snedsteg till övertramp och en sådan tjuvkoppling till kortslutning att jag inte kunde låta bli att rasa lite. Et tu, Marit? Det är inte alls otroligt att en och annan ung politiker med barn väljer bort en partiledarpost till förmån för sig själv och familjen, men då ska den unga politikern med barn göra det valet själv, helt utan förmynderi och dömande ord från omgivningen.

Intressant?
Andra bloggar om:
, , ,

4 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Marit Paulsen är en konservativ gammal bondmora och även om hon kanske har fel så har jag svårt att bli lika upprörd över hennes uttalande som du verkar bli Freddie.

Freddi W sa...

Äh, så upprörd blev jag inte (jag skrev ju att det var överdrivet). Det var sent och jag behövde hålla mig vaken, så jag jagade upp mig lite för uppjagandets egen skull.

Niklas Frykman sa...

Dessutom hävdade hon med bestämdhet att hon sagt 'unga kvinnor och män' i radion i morse, men att männen fallit bort ur citatet. Mysteriet ligger då i att hon antingen inte är konsekvent eller inte kände till Björklunds barn.

Att KGB yttrar sig fördomsfullt om Malmström och barnen i SVT är väl då mer oroande.

F.ö. har väl alla något så när tänkbara kandidater små barn..?

jimpan sa...

Jag är visserligen inte folkpartist (inte socialdemokrat heller, apropå din nyare bloggpost), så jag får väl egentligen inte uttala mig. Men jag kunde inte hålla med dig mer i det du skriver.