2007-04-05

Generation Gratis

De fina ungdomarna i anslutning till organisationer som planka.nu och osynliga partiet ( ) har tagit sig ny form i det klasskrigande nätverket Osäkrade Studenter. Det är en organisation för dig som "tröttnat på misären i studentens miljö", tycker om att maskera dig och gärna talar i termer av "rätten till [något jag vill ha]".

De har tagit sig öknamnet "Generation Gratis" och det ligger väl i linje med målen:

"Rätten att studera på heltid [...] innebär att:

-…all kurslitteratur ska vara gratis [...]
-…kollektivtrafiken ska vara gratis [...]"

Festligt, va? Problemet är bara att "gratis" blir det aldrig. Någon annan kan betala, men gratis är det fortfarande inte. Rätten att studera på heltid innebär rätten att studera heltid på någon annans bekostnad, att kurslitteraturen betalas av någon annan, att kollektivtrafiken betalas av någon annan. Det kan man tycka är rätt eller fel, men gratis är det aldrig. Å andra sidan kanske "Generation på någon annans bekostnad" inte hade varit ett lika slagfärdigt namn?

Via:
Sakine
Andra bloggar om:
, ,

7 kommentarer:

Fredrik Westerlund sa...

De kunde ju inte ens låta bli att ockupera ett kårhus. Det måste vara genetiskt.

Anonym sa...

Grattis är gott ;)

Anonym sa...

Menvafan. Tanken är bra, men det är ju inte särskilt smart att propagera för gemensamt ägande och gemensam finansering med ordet "gratis". *suckar uppgivet och tröstar mig med en extra ogratis cigg*

Anonym sa...

Gemensamt ägande är helt okej så länge det sker av egen vilja och inte under tvång. Så om nån är sugen på att hjälpa till att finansiera min nya tv är det bara att höra av sig!

Anonym sa...

www.gratissidan.se

Anonym sa...

Som grädde på moset så kan man numera avnjuta kultur mm i Stockholm - HELT GRATIS.

http://www.gratisistockholm.nu

Var ska detta sluta?

Hälsningar A

Anonym sa...

Shit vilket tråkigt försök att provocera. Faktiskt.

Jag tror att de flesta i Generation Gratis är medvetna om att det inte är gratis per se, men "Generation Avgiftsfritt" låter så jävla trist. Om din kritik inte består av mer än meningslöst semantiskt pladder föreslår jag att du är tyst.

Ser fram emot en mer genomtänkt kritik av Osäkrade studenters aktivitet (gärna med en förklaring till hur Queerfolket på SU ämnar vara subversiva mha att män bär kjol och kvinnor sitter bredbent på tunnelbanan! Jag vet nog vad ni sysslar med, det är en skam att inte använda Butler bättre än så).

Mvh
Annann (genusvetare, statsvetare, sjukskriven osäkrad student)