2006-11-25

Alla känner sig lurade

När Fredrik Reinfeldt började prata om "de nya" moderaterna var det många på vänsterkanten som anade nyliberala ugglor i den annars så bunkerkonservativa mossen. "Tro honom inte", ylade de röda, som då trodde att svängen mot vänstermittfältet var en fint, och fortsatte "ty så snart han har makten kommer skattesänkningarna, avregleringarna och allt annat som föregår helvetets ankomst på jorden".

Likväl var det tillräckligt många som trodde på budskapet om de nya moderaterna och de nya moderaterna vann. Sedan kom debatten om a-kassan och de som trodde att moderaterna stod på arbetarnas sida bestämde sig för att en förändring av a-kassan är en försämring för arbetarna och de kände sig lurade.

Jag vet inte vad de partipolitiskt obundna libertarianerna och liberalerna trodde om Reinfeldts nya giv, men jag gissar att de trots att de inte hade några förhoppningar om ett omvälvande systemskifte, ändå i vanlig ordning hoppades på mindre stat och lägre skatt. Att de såg framför sig skattesänkningar, avregleringar och allt annat som föregår himlens ankomst på jorden.

De nya moderaterna vann. Statsminister Reinfeldt skyndade sig då att be kommunerna hålla skatterna höga. Det, tillsammans med en del andra inte-så-liberala utsagor, gör att även sådana som hoppats på lägre skatt och mindre stat kände sig lurade.

Hur lyckades du med det här, Reinfeldt? De som trodde på dig känner sig lurade. De som inte trodde på dig, för att de trodde att du lurades, känner sig också lurade. De som ville att du skulle vinna känner sig lurade och de som inte ville att du skulle vinna känner sig lurade. Inte konstigt om det ser mörkt ut, Reinfeldt, för just nu har du väldigt mycket kvar att bevisa. Gör det, snälla.

Andra bloggar om: , , , , , ,

3 kommentarer:

victor sa...

men idag! "vi lovar en aktiv eu-politik. och ordförandeskapet 2009 ska handla om jobben." jag skrattar ihjäl, nu igen.

några som levererar är iaf folkpartisterna på utbildningsdepartementet. och oj vad bra det verkar bli. bäst (förutom pojk- och flickklasserna) tycker jag om diskursen om att färre borde läsa på högskolan. typ kunskap är dåligt, eller jag vet inte.. det är liksom lika logiskt som att högra a-kassa ger fler jobb.

Krohnman sa...

asså,

jag är mer förbannad än lurad. Jag hade inga gigantiska förhoppningar på alliansen egentligen, utan röstade mer mot än för.

Däremot hade jag inte förväntat mig att statsministern skulle be kommunerna behålla skattetrycket, så i viss mån är väl jag förvånad där med.

Viktig att påpeka att samtliga allianspartier är rätt bra på att se till att frihetsreformer lyser med sin frånvaro.

Freddi W sa...

Mm, jag förstår det, att förhoppningarna inte var så höga, men att besvikelsen ändå känns. Eller, i så fall känns det i alla fall för mig.