2006-09-21

Rör inte min trängselskatt!

Trängselskatt är en god idé som i grunden inte blir sämre av klumpiga socialdemokraters och klåfingriga moderaters sätt att handskas med frågan.

Det är Stockholms trängselskatt, stockholmarnas beslut att fatta och stockholmarna har sagt ja. Att låta de som bor i Täby bestämma över trängselskatterna i Stockholm vore, precis som
Maria Wetterstrand så fyndigt påpekar, som om de som bor i Stockholm fick bestämma över parkeringsavgifterna i Täby.

Likväl har ett antal kommuner i Stockholms län ordnat folkomröstningar i frågan. De som vill fälla trängselskatterna hänvisar till resultatet i dessa när de hävdar att det finns en majoritet mot beslutet, men det finns mycket att invända:

  • Det är inte kranskommunernas beslut att fatta.
  • Formuleringen på röstsedlarna i kranskommunerna är en annan än den i Stockholm och de som tagit ställning har gjort de till en annan fråga, som inte ens är deras att besvara.
  • Flera av de kommuner som röstat har färre inpendlare än Uppsala, som inte röstat. Elva kommuner i länet har inte heller röstat, och ska inte rösta, eftersom det inte är deras val att göra.

Partierna i Stockholms stadshus har hela tiden varit tydliga: Resultatet från omröstningen i Stockholm ska respekteras. Att det sedan handlar om en skatt, att kommuner bara får beskatta sin egen befolkning och att beslutet därför måste fattas i riksdagen ska inte förändra någonting: Resultatet från omröstningen i Stockholm ska respekteras. Att borgerliga politiker, främst moderater, nu hävdar att de protestomröstningar som hållits i andra kommuner också ska respekteras är ett ohederligt och fult missbruk av folkviljan. De får gärna vara emot trängselskatt om de vill, men i riksdagen bör de ändå rösta för och när det gör det säga: Resultatet från omröstningen i Stockholm ska respekteras.

Jag förstår att moderaterna frestas att skylla hella soppan på Annika Billström, att det är sviterna av hennes grova lögn som vi nu sitter intrasslade i, men det var när borgarna ordnade omröstningar i andra kommuner som de bäddade den säng de nu vackert själva får lägga sig i, dra täcket över huvudet och skämmas för att de ens försöker jävlas med en majoritet av de boende i Stockholms stad.

Tack och lov finns det vettiga liberaler som Fredrick Federley (c) och Carl B Hamilton (fp), som med en giltig folkomröstning och en majoritet av sina väljare i ryggen, kommer att se till att trängselskatter införs på Stockholms gator. Till er andra borgerliga politiker har jag bara en sak att säga:

Rör inte min trängselskatt!

Andra bloggar om:
, ,

6 kommentarer:

Cicci sa...

visserligen tycker jag att hela länet skulle fått rösta (det är inte jämförbart med parkeringsavgifter i täby eftersom trängselskatten inte är en lokal företeelse som i första hand drabbar den lokala befolkningen) och visserligen tycker jag fortfarande att stockholmsförsöket varit åt helvete genomfört, men så länge ärthjärnan billström och hennes gelikar håller tassarna borta tar jag emot biltullar med öppna armar. hade jag varit säker på att borgarna skulle ta över i stadshuset så hade jag röstat ja. med andra ord känns det okej om det nu blir av, på några villkor:

omvandla skatten till en avgift och låt den därmed gå direkt tillbaka till nya vägbyggen, vägunderhåll och kollektivtrafik. släpp in privata initiativ när det gäller vägbyggen, bygg ringleden och ta för all del gärna betalt för varenda väg i hela landet. ju mer desto bättre!

sist men inte minst mina alldeles utomordentligt egocentriska önskemål: bygg ut parkeringen vid kungsängens station. och basha banverket för de senaste tjugo åren av bristande spårunderhåll.

Freddi Westerlund sa...

Men varför ska inte då Uppsala också rösta? Det är fler som pendlar därifrån än från Salem, Österåker, Vaxholm, Ekerö, Nynäshamn och Vallentuna. Mina föräldrar kör hit en till två gånger per år; varför ska inte Arjeplogs kommun också få tycka till? Och så vidare.

En del reser ut från Stockholm och de har inte chansen att påverka till exempel parkeringsavgifterna dit de åker (Täby, Kista, Solna...), andra reser in till Stockholm och de får finna sig i att inte kunna påverka till exempel trängselskatterna.

Pengarna bör framför allt, tycker jag, gå till kollektivtrafiken tills den är så bra att ingen skulle komma på tanken att ta bilden in till stan.

Shan sa...

Grejen är ju att man betalar för att få smutsa ner Stockholm. På samma sätt som man betalar för mjölk. Eller morötter.

Och nedsmutsningen drabbar främst den lokala befolkningen.

Grejen är ju att om vi inte ändrar sättet vi lever på radikalt inom dom närmaste femtio åren så kommer vi dö allihop. Simple as that. Och då känns trängselavgifter som en liten, men ack så viktig, grej.

Shan sa...

Äh, jag skriver som en kratta. Håll till godo.

Zaz sa...

Främsta anledningen att hela länet ska få rösta är att avgifterna flyttar köerna ut från stockholm till de icke avgiftsbelagda vägarna.

Om ni ska få rösta för att ni ska ha frisk luft så vill vi också kunna rösta för att vi ska få ha frisk luft.

Freddi Westerlund sa...

Jag skulle tycka att det var jättebra om ni också röstade om att införa trängselskatter även hos er.