2006-09-10

Pojkar väsnas, flickor tröstar

Först Libero (del I, II, III), sedan Pollux och nu: Go'boken!

Go'boken är en bokklubb för småbarnsföräldrar och deras barn: "Go'boken ger dig åldersanpassade böcker till barnet från det är nyfött upp till skolstarten." Böckernas innehåll anpassas alltså till barnets ålder, men litteraturens träffsäkerhet är än mer finkalibrerad än så - Go'boken anpassar nämligen sina alster även efter mottagarens biologiska kön, smidigt reducerat till en binär skala med två värden (pojke eller flicka).

De barn som är sex månader gamla fick nyligen ett nytt utskick från Go'boken. Flickorna fick en bok om elefanten Lollo, som tröstar och pussar på de som är ledsna. Pojkarna fick istället en bok om lejonet Oskar, som gillar att väsna och busa.

Jag saknar ord och önskar - så klart - att jag kunde anmäla Go'boken till Näringslivets Etiska Råd mot Könsdiskriminerande reklam. Tyvärr har jag inte i Go'bokens marknadsföring kunnat hitta något som strider mot de regler och kriterier som rådet har att tillgripa. Jag kan tills vidare bara rekommendera alla barn, föräldrar och andra vuxna att hata Go'boken av hela sitt hjärta.

Andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

Moster Mysko sa...

Det är dessutom ohyggligt trista böcker. Mesiga, massproducerade och übergulliga.

Fredrik Lindholm sa...

ERK skall inte under några som helst omständigheter uppmuntras.

Annars så är Beowulf bra för barn av båda könen.