2006-09-04

Dataintrång i glashusen

Från socialdemokraternas partihögkvarter skickades lögnaktiga mail om moderatledaren, en kristdemokrat infiltrerade SSU och nu någon på det liberala ungdomsförbundet gjort sig skyldig till dataintrång i uppgifter interna för socialdemokraterna. Tonläget blir moraliserande och stenarna viner trots att alla sitter i glashus.

Mest fascinerar det ändå att överambitiösa medarbetare tar stora risker för att eventuellt göra en pytteliten vinst (samt att någon är dum nog att ha samma lösenord som användarnamn).

Niklas Ekdahl skriver på
dn.se:

Det var inget olycksfall i arbetet att falska uppgifter om moderatledaren spreds från socialdemokraternas partihögkvarter, när hela upplägget inför valrörelsen är att hålla liv i högerspöket.

Det är ingen tillfällighet att det folkparti som lovprisar buggning på valaffischerna, som sätter medel före mål, också tjuvlyssnar på sina politiska motståndare.
Självklart sätter den interna kulturen sin färg på de medarbetare som tillbringar stora delar av sin vakna tid i den, men det handlar också om enskilda övertramp av enstaka rötägg som slår undan benen på sina egna partier. Varken socialdemokrater eller folkpartister skulle hellre driva en valrörelse om andras misstag än om den egna politiken, men ibland ser det allt så illa ut.

Dock är jag alltjämt imponerad av det väljoljade socialdemokratiska kampanjmaskineriet - information de sitter på offentliggörs alltid precis när de som bäst behöver dra uppmärksamheten från något annat. När Göran Hägglund gjorde bra ifrån sig i sin partiledarutfrågning doldes det snabbt av att den infiltrerande kristdemokraten avslöjades och nu polisanmäls folkpartiet bara timmar efter utfrågningen i vilken Fredrik Reinfeldt plockade röster från flera håll.

Att välja sina presskonferenstidpunkter strategiskt är varken korkat eller olagligt, vilket är mer än vad en kan säga om dataintrång.

Mer:
DN, SvD, Exp, AB.

Andra bloggar om:
, , , ,

1 kommentar:

Cicci sa...

som jag sa redan igår morse när jag läste artikeln: jag kan bara skratta åt att de alla sitter i samma glashus och kastar sten på varandra.