2006-09-04

Bra bilar och dåliga bilar

Miljöpartisterna är de politiker som kan stoltsera med flest miljöbilar, men de gröna är också de som har den största andelen miljöbomber (det vill säga bilar utan katalysator, äldre än årsmodell 1987).

Andel miljöbomber i befolkningen: 7 %
Andel miljöbomber bland politiker: 14 %
Andel miljöbomber bland miljöpartister: 22 %

Visst, det är jättebra att de gröna har många miljöbilar och det är jättebra att många av dem säkert inte ens har bil, men det väger inte upp den omfattande skada det gör när någon startar och kör omkring i en gammal bil utan katalysator. Utsläppen från en orenad bil äldre än 1987 motsvarar nämligen utsläppen från 100 moderna bilar.

Att Miljöpartisterna har både de bästa och sämsta bilarna fascinerar, men så är det också partiet som både Maria Wetterstrand och Bernt Eklund kandiderar för. En frisk blandning av högt och lågt.

EDIT: Det ska villigt erkännas att DN:s framställan är både vinklad och vriden. Ett utmärkt genmäle finns här.

DN:
Mp har flest miljöbovar

Andra bloggar om:
, , , ,

10 kommentarer:

Alexander sa...

En annan visste om denna informationen långt tidigare... Jag var på jakt efter miljöbilar under MPs kongress och hittade faktiskt en:
http://alexanderlund.blogspot.com/2006/05/stearinljus-och-oljelampa.html

Freddi Westerlund sa...

Och det var SVT:s? ^_^

Cindy sa...

Jamen det är ju fult att köpa ny bil! Då stödjer man ju konsumtionssamhället och de skurkiga biltillverkarna!

Cindy sa...

Glömde: ;)

Alexander sa...

Freddi: Jupp, men det ver dock en av de coolaste miljöbilarna jag vet så mitt bilintresse samt bloggintresse fick lite bränsle ;)

quinquin sa...

Jag undrade mest över miljöpartisten som äger 22 bilar och hur de räknade in dem i statistiken. Har man 22 bilar är man troligen samlare och då samlar man troligen på äldre bilar. Hur många procent av mp's dåliga bilar stod han för i DN's beräkning?
Jag var också *väldigt* imponerad av deras "så här gjorde vi"-beskrivning: Först begärde de in data från bilregistret sen gjorde de ett antal datorkörningar. Oooh datorkörningar, det förklarar ju precis hur ni gjorde.

Freddi Westerlund sa...

Var hittade du det om en som ägde 22 bilar?

Anders Wallner sa...

Lite mediekritik, vännen.

Nr 1: De 22 bilarna tillhör en bilskrot.

Nr 2: Ditt citat "och kör omkring i en gammal bil utan katalysator." stämmer inte, det handlade om bilar registrerade på, inte bilar som var i bruk.

Jag är arg här.

Freddi Westerlund sa...

Mm, jag såg det och jag håller med om att det var en både vinklad och vriden framställan DN gjorde. Likväl: En enda sådan bil är som 100 moderna, så om en enda "kör omkring" i en sådan är det synd och skam. Oavsett vilket parti en tillhör.

Freddi Westerlund sa...

För att visa att jag är bättre än DN, länkar jag till ditt inlägg som genmäle ^__^