2006-06-16

EM i arbetslöshet

Som en uppföljning av gårdagens text, ett förtydligande om vilken lögn det är när regeringen och dess stödpartier säger att "det går bra för Sverige" och att arbetslösheten snart är nere på 4 %.

Om en istället för socialdemokratisk skönmålningsmatematik använder internationellt överenskommet sätt (d.v.s. ILO:s definition) att beräkna arbetslöshet på, är den svenska arbetslösheten 8,6 % och det finns 18 EU-länder med lägre arbetslöshet (genomsnittet är 8,2 %). Med ungdomsarbetslösheten är det ännu värre: 27,5 % i Sverige mot EU-snittet 17,5 %.

EU länder med högre ungdomsarbetslöshet än Sverige: Slovakien, Polen.

EU länder med lägre ungdomsarbetslöshet än Sverige: Nederländerna, Danmark, Irland, Österrike, Lettland, Estland, Storbrittanien, Litauen, Luxemburg, Tyskland, Portugal, Slovenien, Tjeckien, Spanien, Belgien, Ungern, Cypern, Frankrike, Malta, Italien, Finland, Grekland.

Går det bra för Sverige? I jämförelse med Slovakien och Polen: ja. I jämförelse med vilket annat EU-land som helst: nej. Inte när det gäller arbetslösheten, speciellt inte bland ungdomar.

Intressant att notera är att Danmark, där
trygghet på arbetsmarknaden betyder att det är lätt att få nytt jobb lyckas betydligt bättre än Sverige, där trygghet på arbetsmarknaden betyder att de som redan har jobb priviligeras på de arbetslösas bekostnad. I Danmark har man en öppen arbetslöshet på 4,3 % (mot Sveriges 8,6 %) och ungdomsarbetslöshet på väldigt låga 7,7 % (mot Sveriges 27,5 %).

I internationella sammanhang redovisar Sverige arbetslösheten enligt ILO:s definition, men på hemmaplan används andra mått för att inte genera den socialdemokratiska regeringen och de två stödpartierna som går till val på att ge (s) en fjärde mandatperiod.

Det är en bluff som måste synas och det enkaste sättet att ställa vänsterkartellen till svars för falsariet och misslyckandet bakom det, är att inte ge dem förnyat förtroende i höstens val.

(All internationell statistik från Eurostat.)

Andra bloggar om:
, , , , , , ,

Inga kommentarer: