2006-04-19

Många myndigheter blir det

I kommentarstråden till en annan post frågade Victor vilka myndigheter som borde läggas ner. Jag är inte så värst påläst, så jag gjorde lite research och det första jag då noterade var att ingen riktigt verkar veta ens hur många myndigheter det finns.

Statskontoret uppskattar antalet myndigheter till 500 stycken, ansvarig minister Österberg gissar på "någonstans mellan 230 och 500", något som klingar väl med Ekonomistyrningverket som säger att det finns 272, men Statlig inköpssamordning hävdar att de hjälper fler än 600 svenska myndigheter med deras inköp.

När inte ens de myndigheter som fungerar som myndigheter för de andra myndigheterna vet hur många myndigheter det finns, kan en nog vara säker på att det finns för många myndigheter. I enighet med stolt svensk tradition borde någon genast tillsätta en utredning, eller varför inte skapa en myndighet, för att utreda vilka myndigheter som kan skrotas och vilka som kan slås ihop.

Stängselmyndigheten, som har den ädla uppgiften att bevaka att stängsel vid järnväg är uppsatt enligt gällande lag och föreskrifter, har inte haft ett ärende sedan myndigheten bildades 1976. Bara en sån sak.

Källa: Dags för en rejäl avbyråkratisering av Anders Hall (m).

5 kommentarer:

victor sa...

*hahahaha*

jag skulle gärna jobba vid stängselmyndigheten, tänk vilka snygga visitkort. (ser dessutom att du klippt ditt resonemang från en moderat motion i riksdagen.) hittade du deras hemsida?

allvarligt talat, jag gillar många myndigheter, typ skatteverket (bästa kundservicen i sverige) eller skolverket (som har anställda som faktiskt vill något ibland). å andra sidan kan man ju ifrågasätta att vi har världens största offentliga administration, hur man än räknar på det.

jag tror det här ska bli min valstugeblogfråga. återkommer på queervegan i augusti!

Freddi Westerlund sa...

Jag har inte läst motionen, men jag har läst något slags debattartikel (.pdf) om den.

Jag gillar också många myndigheter, men det kan ju ändå finnas de som inte behövs, eller åtminstone inte är organiserade på det för samhället bästa sättet.

Freddi Westerlund sa...

Jag lade till en källhänvisning till (m)-artikeln i fråga, det var ju inte så snyggt att jag inte länkade till den i texten.

Förresten, "valstugeblogfråga", vad menar du med det?

victor sa...

jag måste ha något att blogga om till valet, fråga folk i valstugorna och se vad partiaktivister faktiskt tycker. sådär hobby, du vet.

värsta utmaningen. ska ha mina topp-tio nedläggningsobjekt klara tills dess!

Freddi Westerlund sa...

Kul hobby! Ta med Stängselmyndigheten och lycka till med topplistan.