2008-11-17

Stoppa yrkesfiskarnas trålande efter bidrag

Riksrevisor Eva Lindström riktar skarp kritik mot regeringens (och den förra regeringens, mind you) fiskepolitik och det med rätta - en näring som behöver en miljon bidragskronor och nästan en halv byråkrat per utövare är helt enkelt inte längre en näring.

Det finns en överkapacitet i det svenska fisket och det leder till utfiske, bidragsslöseri och miljöförstöring. Samhällets stöd till fisket motverkar den nödvändiga strukturomvandlingen. Yrkesfiskarna lockas knappast att lägga ner bara för att kunna casha in skrotningsbidraget när de, om de fortsätter fiska, kan njuta av strukturstöd, förmånlig a-kassa, bidrag vid fiskestopp och befrielse från energi-, koldioxid- och svavelskatterna. Alla som inte är yrkesfiskare får därmed betala dyrt för att de som är yrkesfiskare ska kunna fortsätta att fiska för mycket och samtidigt förstöra miljön. Låter det synnerligen idiotiskt? Det är det också.

Riksrevisionens granskning är därför varmt välkommen, Eva Lindströms debattartikel likaså, men en sak bli jag bara inte klok på. Varför talar Lindström hela tiden om att överkapaciteten ska minskas? Den borde naturligtvis förintas. Att det finns en utdöende yrkesgrupp som blivit fena på att fiska efter statliga stöd är tydligt och slutsatsen är solklar: Yrkesfiskare är hala skattesmitarålar som offrar miljön medelst trålande efter bidrag som det är hög tid att de torskar. Allt annat vore ett riktigt bottennapp.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om
, ,

9 kommentarer:

Christoffer Willenfort sa...

din annalys är helt korrekt, men måste du dra in så många dåliga ordvitsar ?

Fredrik Westerlund sa...

Jag kände mig tvungen, mest eftersom fisk är så nära associerat till Göteborg.

En vanlig $vensson sa...

Du glömde "pengar i sjön", en given klassiker i dessa sammanhang.

Fredrik Westerlund sa...

För er som inte känner till det kan jag avslöja att man på den vanlige $venssons arbetsplats infört en kvot för hur mycket ordvitsig göteborgshumor $vensson får yttra per dag.

Anonym sa...

Tyskland, förbundsrepubliken

Bra modell
- socialförsäkringar
-socialbidrag
- prostitution
- förvaltarskapet
- omtanken om de svaga

Men världen behöver en armé (man borde gå tillbaka till nazitysklands mentalitet).
Utvidga den till säg 0,5 miljon man.
Världen behöver den.
Tex mot Ryssland (gasen kan man ju få från Norge).

Anonym sa...

word.

Urban Bryngeld sa...

läs gärna min replik på Eva Lindströms kritik mot yrkesfisket:
http://blogg.hamnplan.com/2008/12/nej-eva-vi-behver-ingen-konstgjord.html

Fredrik Westerlund sa...

Tack Urban! Jag har tänkt på att det vore nyttigt om fler fiskare hördes i debatten. Du lärde mig ett och annat, det ska erkännas.

Urban Bryngeld sa...

Ja det behövs en röst från andra sidan också för det är lite väl mycket antaganden och rent ljug, sen är ju jag naturligtvis på något sätt partisk (även om jag försöker vara så objektiv det bara går trots att jag själv arbetar inom näringen).

Miljörörelsen får ju naturligtvis arbeta för sin linje att svenskt fiske skall avveckals men jag gillar inte när man tar till lögn och förljugen statistisk och vrider och vänder på fakta för att passa sin egen ståndpunkt...

Folk måste få hela bilden, sedan kan vi börja diskutera om vi skall ha en fiskenäring eller inte...