2006-11-06

Bra förslag - för medelålders män med jobb

LO presenterar sina lönekrav inför avtalsrörelsen 2007 och det är goda förslag - för de medelålders män som redan har jobb. Speciellt om en talar med IF Metall och dess ordförande Stefan Löfven.

Minst 825 kronor mer i månaden, en höjning av lägstalönerna på minst 900 kronor per månad och en jämställdhetspott på minst 200 kronor per heltidsanställd, månad och år att använda för att löneskillnader mellan kön ska minskas.

IF Metall reserverade sig mot jämstäldhetspotterna. De har
tidigare gjort gällande att det inte är möjligt att "förändra lönerelationerna mellan kvinno- och mansdominerande områden" och att det därför underförstått inte ens är värt att göra ett försök.

Du ska inte tro att det blir sommar, Löfven, ifall inte nån sätter fart.

IF Metall gör sig, som så många andra, och om och
igen, skyldiga till att vända på perspektiven och peka på de missgynnade (kvinnorna) istället för de missgynnande (männen). Om LO menar allvar med jämställdhetspotten måste alla förbund ställa upp och om LO menar allvar med jämställdhetspotten borde en betydligt större del av LO:s önskekaka gräddas på kvinnornas plåt. Så här enkelt är det: Om kvinnorna ska få högre löner, måste männen få lägre löner - om inte i absoluta tal så definitivt i relativa.

Dessutom är kraven på sina håll väl höga (och det känns inte helt modernt att ställa homogena krav på en heterogen arbetsmarknad). Frågan är hur klokt det är att kräva att de som är unga, oerfarna och i många fall inte i nuläget anställda, ska bli upp mot 7 procent dyrare att anställa? Givet en väldigt låg inflationsnivå är det högst troligt att det leder till att stora grupper, främst ungdomar, även framöver stängs ute från arbetsmarknaden.

Men det är klart, fackets främsta intresse ligger ju hos de som redan har jobb, inte de som vill ha jobb. Dessutom lider hela slagskeppet LO av en svår slagsida mot de medelålders männens håll. Ungdomar och kvinnor göre sig icke besvär.

(Mer:
DN, DN, SvD, E24.se)

Andra bloggar om:
, , , ,

2 kommentarer:

Victor sa...

känner du att näringslivets politik välkomnar kvinnor och ungdomar?

Fredrik Westerlund sa...

Nej.