2008-02-12

Se till vänster, där gör staten reklam

Den som åker rulltrappa ner i tunnelbanestationer som Gärdet, Gamla stan eller Hornstull kan titta till vänster och se en lång rad affischer som alla gör reklam för Apotekets vitaminpiller och skönhetsprodukter.

Den som åker rulltrappa upp från samma stationer kan titta till vänster och se en lika lång rad affischer, men på den sidan med reklam för Stockholms stads idrottsförvaltning och dess träningskort.

Ett statligt monopol och en kommunal verksamhet, båda i full färd med att missbruka sin ställning genom att bedriva näringsverksamhet och skapa osund konkurrens.

För några år sedan hade jag raljerat om den socialdemokratiska enpartistaten, dess propagandamaskin och de planekonomiska tendenser som syns överallt. Jag hade spytt galla över de statliga monopolen och spottat saliv på de kommuner som konkurrerar ut lokala entreprenörer och tvingar sina medborgare att finansiera varandras fritidsintressen. Jag hade knutit nävarna och svurit att strida för förändring, för ett nytt styre, för frihet i en ny tid.

Men det är inte några år sedan. Det är innevarande vecka, innevarande år, och styret är redan liberalt, eller åtminstone borgerligt, eller åtminstone inte socialdemokratiskt. Åtminstone inte till namnet.

Det är som en mardröm. En evig mardröm omöjlig att vakna upp ur.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , ,

21 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, det är så roligt att ni högermänniskor slåss för de relevanta sakerna i tillvaron! Och gör det med överord omöjliga att motstå.

Staten, kapitalet, vem bryr sig? Den ena är inte "godare" eller "friare" än den andra... Jag skulle kunna köpa resonemanget om det handlade om motstånd mot maktkoncentration som fenomen, men du har vad jag vet inget problem med enorma företag med mer makt än vissa länders regeringar. Så vad är denna hang-up på staaaten? Ja, den suger. Men det gör kapitalet också.

Puss Syrran

Anonym sa...

Och om jag ska vara lite elak:

Intressant att det du tickar på i tunnelbanan är reklam från apoteket och inte de utslagna människor som inte fångas upp av det sociala skyddsnät som dina meningsfränder vill göra ännu glesare...

Freddi W sa...

Fast det där har vi ju pratat om, bland annat i baren på Kvarnen: Jag vill förändra samhället på ett sätt som jag på fullt allvar tror skulle göra det bättre för de utslagna människorna, de som har de svårast. Att du sedan beskriver det som att göra skyddsnätet glesare förändrar varken mina intentioner, mina medel eller mål.

victor sa...

eller så tycker man som jag, att det är bra med kommunala simhallar så att alla har råd att simma. men jag vet inte, jag känner mig konservativ nu. en fin känsla.

Freddi W sa...

vic: Hur väljer du vad du tycker behöver vara kommunalt? Varför inte kommunala jeansbutiker, kommunala restauranger och kommunala klubbar?

Heliotropen sa...

Jag tycker att det är lättare att läsa den reklam som hänger till höger.

Caroline sa...

Fantastiskt skarp iakttagelse, älskling...

Caroline sa...

Jag tycker det är roligare att spana in den framföråkandes rumpa än att ge mina ögon sår för att mina skattepengar går till något jag stilla skulle definiera som S K I T. Oavsett om reklamen är till höger eller vänster.

Freddi W sa...

Jag hade fyra ögon.

Rumpor, alltså? Då förstår jag varför du envisas med att stå bakom mig hela tiden.

Anonym sa...

Freddi:
Jag vet, jag vet, dina intentioner är goda och altruistiska... Även om jag inte tror att ditt idealsamhälle direkt leder till att dagens utslagna människor klarar sig bättre. (Men det är väl en diskussion för ett annat barhäng, I guess?)

I det här fallet var jag mest förundrad över att ditt känslomässiga uttryck efter en tur i Stockholms t-bana grundar sig i vrede mot apoteksmonopolet och inte mot den ganska konkreta misär man kan stöta på i tunnlarna. Men hey, vi tickar som sagt på olika saker.

(Sorry för tonen sweeto är nog mest fortfarande "känslomässigt" besviken över att du stöder en abortmotståndare i det där valet som är om hundra år)

Freddi W sa...

Om det är till någon tröst var jag i T-Gärdet och såg inga utslagna. Det var bara jag och fästmön och reklamen.

Och om det är till någon tröst så är jag fortfarande pro choice uti fingerspetsarna. Det är inte McCains inställning i abortfrågan som jag gillar. Dessutom vet jag inte om jag "stöder" honom. Inga banners, inga bidrag.

victor sa...

som ett riktmärke kan en väl säga att jag tycker att offentligheten bör bevaka rätten till hälsa och typ se till att alla barn lär sig simma. däremot inte rätten till jeans. eller rätten till subventionerad städhjälp.

(nu kräver jag lite att du i konsekvensens namn ska hata denna vidrigt onödiga skattereform, som snedvrider konkurrens och bla bla.)

Freddi W sa...

Vad vi äter är väl nog så viktigt för vår hälsa som hur vi tränar, så i så fall bör du nog ändå överväga att förstatliga restaurangerna. Och livsmedelsaffärerna. Samt, naturligtvis, att se till att Folkhälsoinstitutet får större budget.

I rättvisans namn: Jag hatar att skatterna på arbete fortfarande är så höga och att man sänkt några få där det behövdes som minst istället för på bredden och där det behövs som mest.

Anonym sa...

Det är lite gulligt när du är så utopisk.

Själv sitter jag mest på en kalkstensklippa och är desillsionerad.

.pox

Freddi W sa...

Desillusionerad? Borde inte du vara nyföräldrskad och naturromantisk?

victor sa...

nä, jag tycker det är en skillnad mellan statliga restauranter/mataffärer och kommunala simhallar. faktiskt. det senare är ett projekt som känns omöjligt att genomföra. dessutom är det inte så intressant att prioritera. det spelar det ju ingen jättestor roll vad en äter, så länge en tränar.

Jakob sa...

Victor: Det kanske känns omöjligt med privata simhallar just för att kommunen är svår att konkurrera mot.

victor sa...

jakob: nä, jag tror faktiskt inte det. jag tror att det är svårt att få simhallar att gå runt och samtidigt ha så pass lågt inträde att alla kan gå. därför gillar jag min kära kommun.

Netzach sa...

victor: Så för att du tycker om att bada i centralt belägna badhus, någonting som inte har ett dugg med välfärden att göra, så skall någon annan tvingas att medfinansiera det?

Varför duger inte frivilliga kooperativ för att samfinansiera ditten och datten? Varför måste man prångt tvinga människor att bete sig på ett visst sätt?

victor sa...

netzach: jag tycker inte om att bada i centrala badhus. jag tycker faktiskt inte om att bada alls. men just simhallar är nödvändiga dels för att folk ska kunna lära sig simma, något som i sin tur räddar liv (den drastiska anledningen), och dels för att det är populär rekreation som alla ska ha råd med. precis som fotbollsplaner, badmintonhallar, löparspår och massa andra sportplatser kommuner finansierar (den mindre drastiska anledningen). och jag vill att det ska vara tillgängligt för alla, även de som inte har råd med träningskort på s.a.t.s.

om frivilliga kooperativ får det att funka, fine, gör det, men jag har inte sett det hända ännu (och det är inte den kommunala simhallens fel). och det är ingen som tvingar dig att göra någonting, utom att betala skatt till en stat/landsting/kommun vars syfte är att göra inte bara sjukvård utan också rekreation tillgängligt för alla. det är välfärd för mig.

och ja, det kanske känns svårt, men du kommer inte få bestämma exakt vad den där skatten används till. du får rösta på de som du tycker använder den bäst. det är oundvikligt i ett samhälle där vi vill att allt från bostäder och sjukhus till mat och badmintonplaner ska vara något alla ska ha tillgång till. jag håller gärna med om att det inte är ett perfekt samhälle, men det är det minst dåliga. det är lite som eu.

Cicci sa...

frivilliga kooperativ för motion och hälsa finns och fungerar ju jättebra - friskis & svettis idrottsförening. för övrigt tycker jag inte det är särskilt billigt att simma i stockholm, f&s erbjuder träning betydligt billigare. en simhall kan väl drivas på samma sätt?