2007-08-28

Porren inte problemet

Vid mitt fjärde framträdande i Rond i P3 pratade panelen porr i fängelser. Då var budet att lagrådet kritiserat idén att förbjuda sexualbrottslingars konsumtion av pornografi, eftersom ett sådant ingrepp skulle strida mot den grundlagsskyddade informationsfriheten. Jag ställde mig på lagrådets sida och gjorde klart att även interner har rätt att ta del av vilken information de vill, att det är långt ifrån tydligt hur viss information skulle kunna orsaka vissa beteenden, samt att återfallsfrekvensen i sexualbrott är väldigt låg.

Nu är
Beatrice Ask där igen. Sexbrottsdömda ska inte få ha porr, tänker hon sig, eftersom det kanske skulle kunna motverka behandlingen av de intagna. Huruvida mördare inte ska få läsa American Psycho framgår ej och inte heller får vi veta om Beatrice Ask själv, fortkörare som hon är, ska förvägras en prenumeration på Vi bilägare.

Kausaliteten är fortfarande oklar. Återfallsfrekvensen i sexbrott låg. Informationsfriheten grundlagsskyddad. Vad justitieministern kommer dragande med är alltså blott ett nytt försök att med olaga våld slåss mot väderkvarnar bara för att hon tror att de är några nakna jättar. Som gör helikoptern.

Men det är inte porren som är problemet. Det är istället viljan att förbjuda "olämpliga" böcker och tidningar med hänvisning till att "de anses kunna motverka behandling", det är godtycket och den högst subjektiva bedömningen utifrån vaga teser och teorier, det är förmågan att driva kampanj bortom grundlagen bara för att den som kränks är kriminell. Det är problemet. Fångar förlorar inte alla sina medborgerliga rättigheter bara för att de gjort sig skyldiga till brott! Att ens påbörja en sådan vandring vore att halka nerför det sluttande plan som börjar vid "förvägra information" och slutar vid "avrätta på en fotbollsstadion".

Intressant?
Andra bloggar om:
, , , , , , , ,

11 kommentarer:

Drottningen sa...

Jag hörde precis fru(?) Ask på nyheterna där hon tyckte att det var självklart att en sexdömd intern inte ska konsumera porr eftersom det kan störa hans behandling.

Jag vill att hon ska visa vilken behandling internerna får. Studier och legoarbete är nog bra, men jag är osäker på vad det skulle ha för effekt på den sexdömde i rent behandlingssyfte. jag har frågat ett par stycken i min bekantskapskrets som arbetar på diverse positioner inom kriminalvården. De vet inte heller vilken behandling hon syftar på.

Drottningen sa...

dessutom visade de "porrtidningar" i reportaget, hustler och några andra tidningar, bland annat Moore. Moor är inte porr. Moore är visserligen skräp, men knappast porr.

Freddi W sa...

Å andra sidan är väl Moore en "herrtidning"? Ask vill att förbudet ska gälla även "herrtidningar".

Jonas sa...

Varför inte också lämna över ansvaret till massmedia att döma misstänkta brottslingar? Folk i allmänhet verkar ändå ha större förtroende för deras "domar" än domstolarnas. Sen kan vi, som nämnts, införa lynchning på allmän plats.

Gustaf O sa...

Vore det inte bättre att satsa på ngn vård istället för att slå mot problem som inte finns. Man kan bara beklaga att det finns så mkt okunnigt folk som får för sig att dom ska uträtta ngt, ack så fel det blir. Och en liten fråga, vem ska bestämma av vilka böcker o tidskrifter som ska förbjudas eller tillåtas? Kriminalvården lär knappast vara den lämpligaste till denna uppgift, tro mig.

Ari sa...

Tycker Gustaf hade bra förslag "vård".
Jag märker att det är inte många här som har egna erfarenheter av fängelselivet. Jaa det har jag.(rån)Så enligt mina erfarenheter kommer en sån här lag att slå mot människor i fängelser på ett ytterst märkligt sätt. Det skulle bli fritt fram av KVA att godtyckligt stoppa all typ av media till fångar. tex. för att anstalten skulle inte ha möjlighet att kontrollera all media som kommer in till anstalten. Därmed skulle det "eventuellt finnas" oönskad innehåll. Och därav skulle man kunna neka godtyckligt tillgång till media, böcker, tidningar och i vissa anstalter cd/dvd. Bye bye mänskliga rättigheter. Men hej, fångar är ju inga människor lr?
Istället för sådana här populistiska påhitt så borde man kanske börja tänka om att även fångar lever i en samhälle och börja ha lite stake och leverera positiva, konstruktiva förslag. Typ bygg om HELA kriminalvårdslagstiftnigen. Gör om hela systemet med olika lagar till olika typer av anstalter. Inte som det är idag samma lagar gäller i Kumla och i öppna anstalter.
Sjukt förslag

Joshua_Tree sa...

Och vad är det för fel på att avrätta folk på fotbollsstadion nu då? ;)

Anonym sa...

Och vad är det för fel på att avrätta folk på fotbollsstadion nu då?

Till att börja med går inte alla på fotbollstadion, jag skulle föredra en hockeyarena. Hursomhelst.

Freddi, spotta ur dig lite statistik på frekvensen av återfallsförbrytare, du är ingen självskriven aktoritet på ämnet. Så slipper du komma med lösrykta påståenden som börjar med "generellt sett" och slutar med att DU avrättar folk på en fotbollstadion (hockeyarena)

Sen kan man ju naturligtvis undra hur du ställer dig till ett eventuellt förbud mot porr inom rättspykiatrisk vård?

Denna debatt får mig osökt att tänka på Kevin Mitnik smart grabb som hackade några datorer och av en domstol i Californien ålades förbud att nyttja datorer, ganska jobbigt att inte få sätta på tvättmaskinen eller inte kunna slå på kabeltvn.

.pox

Freddi W sa...

.pox:

Är inte jag en självskriven auktoritet i ämnet? Det var det värsta jag hört på länge. Nåja, här finns ett lite mindre lösryckt påstående om återfallsfrekvens.

På tal om att avrättas på en hockeyarena hörde jag något om att Skellefteå AIK nyss förlorat mot något allsvenskt lag. Björklöven, tror jag att de hette.

Kepsen sa...

Dagens (morgonens?) P1-morgon hade en debatt mellan en forskare och en kriminalvårdsrepresentant, argumenten var "det finns inget påvisat samband mellan porr och sexuellt våld, trots många studier" vs "vi vet inte om porr påverkar men det är en moralisk fråga, och den är viktigare än den grundlagsskyddade informationsfriheten, dessutom är det obehagligt för vår personal att visitera porrtidningarna". Man blir så trött.

Anonym sa...

Freddi, måste erkänna att det hade känts förbannat bekvänt att säga att jag skulle vilja klippa snoppen/klitoris av alla som begått sexuella övergrepp/våldtäkt eller liknande och sedan förbjuda dom från all framtida porr/sex vadsomhelst i den stilen. Är nog så mycket grottmänniska i det fallet att det hade gett mig viss tillfredställelse också.

MEN.

Så det återstår bara att falla tillbaka på principer.

"Information want's to be free"
W. Gibson.

.pox