2007-05-31

Du outbildad amerikan, jag Jane Magnusson

Dagens nyheters Jane Magnusson tittar på Henry Rollins och ser någon som ogillar sin president, Fox News och kristen rock. Det gör Magnusson också, men utöver det tycker hon om att sitta upp på höga hästar och kritisera Rollins för att han drar en publik som är minst lika påläst som han själv är. När hon fortsätter lite längre längs den vägen hittar hon en skillnad mellan de två homogena grupperna amerikaner och svenskar:

"Kanske fungerar hans harranger på outbildade amerikaner, men på oss svenskar?"

Kan vi hoppas att DN inom kort publicerar ett telegram från en halvdan tävling i friidrott; de höga tiderna kanske imponerar på lata negrer, men inte på engelska medeldistanslöpare med MVG i flit och fläng? Ett reportage från SEB:s bolagsstämma, kanhända, vars eviga tjat om pengar och räntor kanske tilltalade de kapitalistiska judarna i publiken, men inte de jovialiska norrmännen? Recensera gärna en våldsam film helt i de blodtörstiga tyskarnas smak, men påpeka för all del att den inte föll de stillsamma schweizarna på läppen.

Nej, naturligtvis inte, men
amerikaner får man förakta och det är så fint, särskilt inom kulturjournalistiken, att sparka uppåt, speciellt mot USA, att man inte behöver ta ansvar för generaliseringar och fördomar som annars aldrig hade accepterats.

Amerikaner är outbildade, särskilt i jämförelse med oss svenskar, som utgör åskådare mer pålästa än Rollins. Magnusson plågas när publiken, som alltså är mer påläst och mer utbildad än Rollins, ändå ropar in den dumme amerikanen för extranummer. Hur kan människor leva med en sådan okunskap om sitt eget bästa när de har möjlighet att konsumera utbildande kulturjournalistik courtesy of Jane Magnusson i DN så gott som varje dag?

Jag såg också Rollins och i Magnussons recension lägger jag märke till att hon valt att inte nämna någonting om hans hårda försvar av den amerikanska konstitutionens styrka. Hon nämner inte någonting om hans hyllningar av porrmagnaten Larry Flynt. Några spår av hans långa berättelser om hans stöd för de amerikanska soldaterna finns inte heller att finna. Det passar sig väl inte, sådant som inte är bildat.

Intressant?
Andra bloggar om:
, ,

6 kommentarer:

Micke sa...

Freddi - skarpt och välformulerat som alltid. Kärlek!

Din film är på g. Jag är sjuk och har inte riktigt orkat ta tag i saker. Ska göra't, promise.

Freddi W sa...

Tack du! Och ingen fara - jag är fortfarande så glad över vinsten att jag inte behöver den för att njuta segerns sötma ^_^y

Syrran sa...

Okej, väldigt generellt appropå att häckla amerikaner:

Tycker du att det finns en skillnad i att sparka uppåt mot den som har makt jmf med att sparka nedåt mot den som är förtryckt?

Eller är du för lib för det? Hehe.

Freddi W sa...

Jag tycker absolut att det finns en skillnad och i mitt eget humorbruk försöker jag att alltid hålla sparkarna uppåt, men det betyderi nte att jag tycker att det är okej att bli hur fördomsfull som helst bara för att det är uppåt.

Jonathan sa...

syrran

tycker du inte det är fel med vulgärt stereotypiserande tillsammans med nationalistisk stolthet eller är du för pk och vänster för det?

Dan sa...

"engelska medeldistanslöpare" var det roligaste jag läst idag. Tack! :)