2007-05-04

Den största vallögnen?

Hittills har regeringen varit riktigt duktiga på att uppfylla vallöften, både de populära och de mindre populära, men när det gäller utnämningar är det värre än att ingenting har hänt - hyckleriet har fortsatt i än större skala och den nepotism socialdemokraterna länge odlat verkar nu slå ut i full blom.

Det började så bra med att regeringen
helt öppet annonserade ut tjänsten som generaldirektör för Konsumentverket. Tobias Krantz (fp) debatterade sedan utnämningspolitiken mot Berit Andnor (s) och Politikerbloggen kunde avslöja att regeringen bara några timmar senare bytte ordförande för Botniabanan AB. Berit Andors make Bo Bylund då fick lämna plats för Tobias Krantz hustru Anna Grönlund Krantz. Värre exempel på svågerpolitik och incestuös myndighetsutövning blir svåra att hitta.

Som om det inte vore nog utser nu regeringen utrikesminister Carl Bildts gamle medarbetare Jonas Hafström till USA-ambassadör.


Johan Norberg kommenterar:

"Därmed uppfyller alliansen vallöftet att ställa den svenska utnämningspolitiken på huvudet: Tillsättningarna sker visserligen fortfarande slutet, utan att posterna utannonseras, utan att meriter granskas öppet - men numera utses borgerliga och inte socialdemokrater."

Vad hände? Varför annonseras inte tjänsterna ut, varför är processen inte transparent och varför är inte kompetens och kompetens allena grunden för alla tillsättningar? Och - framför allt - hur naivt var det egentligen att tro på bot och bättring bara för att ett gäng maktgalna politiska djur byttes ut mot ett annat gäng maktgalna politiska djur?

Intressant?
Andra bloggar om:
, , ,

1 kommentar:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Visst ska alla tjänster ut offentligt, men den nya regeringen har faktiskt utlyst betydligt fler tjänster än sossarna har gjort någonsin:

Som jag skrev om här:
Ännu ett nytt jobb att söka