2007-01-29

Staten, samhället & socialdemokratin

De senaste hundra åren har det funnits gott om tillfällen då det inte varit helt enkelt att skilja på staten, samhället och socialdemokratin. Inte helt oväntat visar det sig att det inte räcker med ett förlorat val för att rubba ett sådant missförhållande.

Topptjänstemän jobbar gratis åt s, berättade P1 i Godmorgon, världen! Det handlar om de politiska tjänstemän som efter socialdemokraternas valförlust inte längre har anställning på regeringskansliet. De har en inkomstgaranti som gör att de behåller sin lön i 1-2 år och om de hittar nytt arbete minskar garantin med den nya inkomsten. Ett tiotal av de här tjänstemännen jobbar nu på socialdemokraternas riksdagskansli och de gör det utan ersättning, varför garantin faller ut med full kraft.

Vi är väldigt glada för att de vill dela med sig av sin kunskap

säger kanslichef Åsa Larsson och jag kan tänka mig att hon är ännu gladare för att de ser sig som arbetslösa och därför delar med sig av sin kunskap på skattebetalarnas bekostnad istället för att se sig som anställda som socialdemokraterna ska avlöna. Varför själv betala för sin arbetskraft när man kan få någon annan att göra det åt en?

Medborgarna betalar 30.000 - 80.000 kronor per tjänsteman och månad, socialdemokraterna betalar ingenting och Larsson är lycklig:

Jag tycker det är väldigt positivt att det fungerar så i vårt parti. När man har tid över använder man den till att stödja partiet på olika sätt.

När man har tillgång till skattepengar använder man dem till att stödja partiet på olika sätt.

Känns det bra att den politiska klassen har en arbetslöshetsförsäkring som vida överstiger den som de erbjuder medborgarna? Känns det rättvist att ett politiskt parti kan förse sig med gratis arbetskraft i form av folk som uppbär offentligt avgångsbidrag när samma politiska parti hade gått i taket om privata företag gjorde samma sak? Känns det rimligt att politikens kreatur tillåts lalla runt och slussa in ännu mer av våra pengar i det socialdemokratiska partiet samtidigt som vi av andra arbetslösa kräver att de ska vara aktivt arbetssökande på heltid?

Jag tycker inte det.

Andra bloggar om:
, , , , , ,

13 kommentarer:

Anders Wallner sa...

Lä(s)kigt.

Jonas Möller sa...

Efter skilsmässan mellan staten och svenska kyrkan är det kanske socialdemokraterna som står på tur???

Peter Olevik Dunder sa...

Det är förkastligt hur dessa s:are skor sig på oss skattebetalare. På sikt går det självklart att få till stånd en förändring av systemet men för att kortsiktigt uppnå resultat så måste s självt säga nej. Alternativt att de berörda s:arna själva säga nej.

För att få dem att ändra åsikt och avstå från att utnyttja systemet så krävs ett mediedrev... Kanske en liten nyhetstorka kan få medierna att ta upp saken igen vem vet?

Anonym sa...

Politisk pajkastning på låg nivå.
Alla politiker utnyttjar den politiska a-kassan.

Vad jag förståt utnyttjar moderaterna denna "a-kassa" i minst lika hög mån som socialdemokraterna. De stödjer också sina egna partier. Ska man vara kritisk ska man inte vara selektiv.
Fast moderaterna är väääldigt bra på att peka finger och sedan när man har makten göra värre själv.

Dubbelmoral med amerikansk trademark.

Det senaste i moderaternas pajkastning är de så kallade tsunamibanden. När moderaterna är i trångmål så dyker tsunamibanden upp så lägligt.

Så se till att se till ALLA politiker ifrån ALLA partier. Annars känns du mera som en moderatpropagandist.

Jag tyckte socialdemokraterna hade en hel del dumheter för sig, men moderaternas politik är bara vidrig och visar sig vara enbart ideologiskt baserat. En vidrig ideologi om de starkas rätt i samhället.

Socialdarwinism någon?

Fredrik Westerlund sa...

Det är naturligtvis lika illa vem som än står för det, men nu var det socialdemokrater och jag kritiserade dem för det. Om moderaterna förlorar valet och gör likadant, kan du räkna med en lika irriterad svada från min sida då.

Sedan kan jag tycka att din kommentar inte doftar så lite propaganda det heller. "Vidrig" är ju en ganska starkt ord.

Mest intressant finner jag ändå att du ser en ideologisk bas som något negativt. Kan du utveckla det, är du snäll?

Anonym sa...

Varför denna blockbildning? Just med uppdelningen mellan alliansen och socialdemokraterna verkar vissa ha slängt bort all kritisk granskning.

Ja. Segraren skriver alltid historien. Alliansen kommer säkerligen att ta till sig äran för den uppgång vi nu ser. Ser bara att den dämpas mycket genom alla dessa uppsägningar som sker på grund av moderaternas omprioriteringar. "Bidragsberoende" säger de. Jag säger utveckling.. De säger bidragsparasit, jag säger arbetslös. Jag kan skriva massor i frågan, men det känns som meningslöst då jag vet att ni som propagerar för moderaternas segregerade samhälle inte vill lyssna på kritik. Jag har kritiserat artigt Reinfeldts politik och han avfärdar syniskt.

Moderaterna fick en chans av mig, nu ser jag vad det har börjat ge.

Och de tror att vi ska bli glada över några små hundralappar till då hela försäkringssystemet går åt skogen till dyrare pris. Privatiseringar av statliga verk som är viktiga för Sverige. Framför allt nedläggningen av arbetslivsintitutet som har producerat goda resultat. Betyg för 7-åringar och Mikael Odenbergs övervakningssamhälle. Vidrigt är bara förordet.

Ska jag fortsätta ge exempel. Nämn något positivt de gjort! Förutom deras paradgren skattesänkning och pigavdraget!

Jag har lämnat mitt gamla mittenparti för de verkar tävla om att vara så mycket högerextremist som möjligt. Då återstår tyvärr bara vänstern för mig!

Fredrik Westerlund sa...

Jag förstår fortfarande inte vad du menade med "moderaternas politik är bara vidrig och visar sig vara enbart ideologiskt baserat". Vad är det som är så hemskt med en ideologi?

Anonym sa...

Både staten och medborgarna har ansvar. Ideologin har i stora delar kopierats ifrån usa där invånarna vill ha några dollar till i plånboken samtidigt som det endast finns privata försäkringar.

Allt måste vara till måtta: Även privatiseringar. Oberoende undersökningar visar på att amerikanska sjukmottagningar håller en generellt låg kvalitetsnivå. Detta beror på att den privata mottagningen endast eftersträvar största möjliga vinst. Den är dock bättre än fattigmottagningen.

Vi alla hjälper till idag att göra så ingen ska behöva känna sig utanför i Sverige. Tyvärr har denna rätt uppluckrats under lång tid, dessutom har de som nu börjat jobba inte upplevt statarsamhället i början av 1900-talet. De kanske låter som länge sedan men svenskt näringsliv har ganska läskiga krav som bejakar statarsamhället. Helst inga rättigheter för arbetaren. Som vi alla vet så avlönar de stora delar av den moderata kampanjen.
Som ideologi liknar "det nya arbetarpartiet" socialdarwinismen genom att man ska inte hjälpa dem som har det svårt. "Den starkes rätt!"

Jag motsätter mig både socialdemokratisk och moderat propaganda!

Fredrik Westerlund sa...

Och om du fick ersätta den av Svenskt Näringsliv (och Timbro, glöm inte Timbro!) sponsrade attacken på vårt fantastiska samhälle, hur skulle du då vilja att det såg ut istället?

Anonym sa...

Oj! Det blir en kraftig bit som skulle krävas mycket längre utlägg.
Vi kan sluta oss till att storföretagarna och börsspekulanterna har endast en sak som de vill ha. Nämligen pengar. Jag tror inte privatiseringar är någonting man kan bygga ett land på. Utan man måste ha nyanser i det hela. Sådant som hanterar människors hälsa såsom sjukvård och vin och sprit bör man inte sälja ut till utländska/inhemska intressen och därmed överlåta till vinstintresset. Det allmänna välbefinnandet som gör att vi alla kan leva som jämlika människor beror till stor del av att vi alla betalar in till våran trygghet. Ungefär som att alla i en byggnad har internet insatt på hyran. Vissa kanske klagar men avgiften är därmed mindre för ett otroligt utbud. Du kan få sjukvård till ett överkomligt pris istället för att bli vägrad vård eftersom du saknar försäkring. Det blir inte skillnad på rik och fattig. De som är för fattiga för att kunna utbilda sig får hjälp med finansiering till utbildning varvid vi inte bara kommer få lågutbildade som endast har gymnasiekompetens. Om man vill utbilda sig vidare så ska man få möjligheter till det. Finansiering kan ordnas. Allra helst idag med begynnande högkonjunktur. Hade det varit lågkonjunktur idag hade borgarnas politik belastat dem alltför mycket. Som det är nu vet inte de flesta hur mycket omställningsförsäkringen försämras. Då kan det vara lätt att bara se till de extra små hundralapparna. Man vet bland annat inte att deltidsarbetare straffas hårdare då de till viss del är beroende av a-kassan. Där tycker jag arbetsgivarna har ett ansvar att antingen inte anställa deltidsarbetare eller se till att de har möjlighet till att snabbt komma upp till heltid. Som det är nu, utnyttjar många arbetsgivare (speciellt inom vården) deltidsarbetare för att de är billigare. Där tycker jag man inte ska straffa den som är tvingad till deltidsarbete utan arbetsgivaren har hela ansvaret. Jag kan skriva mycket mer men det skulle ta hela natten. I korthet handlar det om att ge och ta. Vi alla har både rättigheter men även skyldigheter. Att ett privatiserat samhälle skulle vara en utopi ser jag som rent båg. Önskar vi hade en tidsmaskin så alla får se ett sådant samhälle. Där allting har ett pris. I ett samhälle där man enbart ser till pengar, så kommer alla att också vara enbart ute efter just pengar. Andra värden som medkänsla och trygghet kommer att anses ha en prislapp, precis som i usa.
Som småföretagare ser jag hellre att ha trygga anställda som vill vara delaktiga i sin utveckling. Lönemässigt ligger Sverige högre än låglöneländerna, så därför ser jag hellre till kompetensutveckling och utbildningar som ger en stadig tillgång till kompetent personal. Jag vill inte ha högar med ansökningar av personer som inte uppfyller mina behov. Som företagare vill jag ha en personal som snabbt kan komma in i arbetet ifråga och har kompetensen. Utbildning är just a och o. Detta har jag sett mycket lite av Reinfeldts-regeringen. Endast åtgärder för att försvåra kompetensutveckling och praktik. Just försvåra för den arbetssökande.

Fast detta har mindre att göra med ämnet.

Fredrik Westerlund sa...

Tack för den visionen. För att återgå till ämnet i min bloggpost:

Vi är väl ändå överens om en sak, nämligen det jag skrev, att det är fel att politiska tjänstemän lever på skattebetalade fallskärmsavtal när i själva verket redan har jobb de borde få betalt för av sin arbetsgivare?

Anonym sa...

Ja! Jag tycker inte politiker ska få leva i någon typ av "drömbubbla". De borde leva på samma premisser som vanliga människor.

Lika regler för alla!

Fredrik Westerlund sa...

Då så.