2006-10-19

Blåkopierad budget

Det mest slående med budgetpropositionen är att den ligger så nära regeringsförklaringen, som i sin tur har Alliansens valmanifest som blåkopia. Regeringen genomför, med några få undantag, precis den politik som annonserats och det innebär att väljarna fått den politik de valt. Om det torde alla kunna enas, oavsett vad en själv tycker om den politik som en majoritet av väljarna står bakom; tydligast blir det när företrädaren Pär Nuder i en SVT-debatt säger till Anders Borg att väljarna förvisso bestämt att Borgs politik ska gälla, men att Nuder inte tycker att det gör Borgs politik mindre orättvis.

Även om jag föredrar Borg framför Nuder, tycker jag varken som Borg eller Nuder.

Jag gillar sänkningarna av inkomstskatten och arbetsgivaravgifterna, reformerna på Arbetsmarknadsverket, öppningen för alternativ till offentlig arbetsförmedling och avskaffandet av friåret och plusjobben. Dessutom gillar jag att staten slutar subventionera medlemsavgifter som fackförbunden själva kan bestämma nivån på.

Utförsäljning av statligt ägada företag gör mig glad, men visst finns det fortfarande både ett och annat monopol som också borde avskaffas?

Att Integrationsverket och Arbetslivsinstitutet avvecklas, samt att Arbetsmiljöverket bantas, är välkommet och rimligt.


Att Djurskyddsmyndigheten också försvinner känns inte alls bra och ännu värre är det att tortyren av minkar tillåts fortgå. Väntat, men också vidrigt. Skäms, skäms, skäms!

Tobaksskatten höjs och det har tidigare visat sig vara en dålig idé. Dessutom luktar livsstilsmoralism värre än cigarettrök. Skattereduktion för köp av hushållsnära tjänster är jag evigt kluven till, borttag av förmögenhetsskatt och fastighetsskatt bryr jag mig mindre om.

Avbruten grön skatteväxling och stoppad kärnkraftsavveckling känns problematiskt, inte minst i väntan på att Alliansen ska visa upp något slags hållbar miljöpolitik.

Andra bloggar om:
, , , ,

7 kommentarer:

La Reina sa...

Det är väl hur som helst lite av en skräll att en regering genomför den politik de gått till val på ;)

Carl sa...

Ja, visst är det en skräll. Jag tror att anledningen till att man kännner sig så kluven är att det är två riktigt hyvens partier som samarbetar med två konservativa, inte lika hyvens partier. Det är i alla fall det som får mig att känna mig kluven.

http://carlhellberg.blogg.se

Peter Olevik Dunder sa...

Det här var den första budgeten. Nu ska nådiga luntan bäras fram ännu några gånger innan 2010.

Vad vi har att vänta till nästa gång är inte lika lätt att utläsa i valmanifest, inte för att Allianspartierna skulle vilja frångå vad som sagts utan för att världen vi lever i ständigt förändras och då måste politik och budget utformas med hänsyn till rådande förhållande.

Att sedan Djurskyddsmyndigheten läggs ner var vettigt anser jag. Djurplågeri ska inte förkomma; till övervakning av detta hade Sverige veterinärer och Jordbruksverket. Att hitta på nya myndigheter som exempelvis Djurskyddsmyndigheten hjälper inte. Det som behövs är tillräckligt många kompetenta personer (läs veterinärer) som har som uppgift att kontrollera efterlevnaden av djurskyddet.

Anders Wallner sa...

Jag kommer aldrig förstå er liberalers hat av friåret, en av de bästa livskvalitetsreformer det här landet har gjort - som dessutom ledde till att många startade företag och ökade rörligheten på arbetsmarknaden.

victor sa...

"Skattereduktion för köp av hushållsnära tjänster är jag evigt kluven till, borttag av förmögenhetsskatt och fastighetsskatt bryr jag mig mindre om."

men det är reformer som, bara, gynnar personer med mycket välbetalda jobb och väldigt många årslöner på banken. istället för höjda kvinnolöner, vettig sjukersättning, djurskyddsmyndighet, etc. osv. jag kräver lite att du tar ställning.

arbetarens pappersupplaga igår har en fin uträkning om vem som tjänar på att vi lägger skattepengar (jag vill åter betona det absurda i detta) på att göra det billigare att köpa städhjälp. och vad det kostar för staten.

Freddi Westerlund sa...

victor: Jag gillar att du kräver att jag tar ställning ^_^

Kan vi göra så, att du är glad i några dagar bara för att jag inte är odelat positiv, så återkommer jag med ett ställningstagande.

victor sa...

edit: artikeln finns på arbetarens hemsida! jag kom på att de har ny webb.

låter som en alldeles finfin deal, jag ska ändå till göteborg och spela skivor och har massor att göra på söndag, så det är cool!