2006-09-22

Provokationsföreläsning

Motivationsföreläsning med jobbet igår och jag var upprörd redan innan den börjat; jag lider av medelsvår motivationsföreläsningsintolerans. Det var Michael Södermalm som pratade och det bäddar för en orgie där en förutom de sedvanliga flosklerna får sig en rejäl dos heternormativitet och binära könsstereotyper. Två av Södermalms största förebilder är nämligen Dr Phil McGraw och John Gray, författaren bakom den mest skrattretande biologiska dynga som någonsin publicerats, storsäljaren Men are from Mars, Women are from Venus.

Jag räknade till sex rasistiska kommentarer (Tycker ni jag ser ut som en kenyan?), tjugoåtta sexistiska utlåtanden, tjugoen floskler (Livet är den bästa skolan) och tretton fall av galopperande heteronormativitet. De exempel som inte handlade om en man som efter en lång dag på jobbet kommer hem till sin fru, handlade om en kvinna som efter en lång dag på jobbet kommer hem till sin man. Mäns hjärnor är som en grusväg, kvinnors som en åttafilig motorväg, män är kraftfulla och kvinnor har kontakt med sina känslor. Och jag försökte att strypa mig med min egen slips.

Flersamma, singlar, icke-heterosexuella, butchar, femmes, fjollor och björnar (om vi nu har någon sådan på kontoret, jag vet inte) - samt de andra som inte tänker binärt och normativt - vantrivdes medan alla andra jublade och älskade vad de hörde när normer och fördomar återskapades och gjöts fast i strukturer av betong.

Dessutom tubbade Södermalm oss att klappa med i musik och sjunga Tänd ett ljus, Var nöjd med allt som livet ger och We are the world.

Fruktansvärt, särskilt för mig som folkpartist eftersom jag mycket hellre sjunger We shall overcome.

Andra bloggar om:
, ,

7 kommentarer:

Bruno McDollar sa...

Va? Ingen "Simply the Best"?

The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman sa...

åh fy. Det påminner om min nära-döden-upplevelse med en annan mental tränare och inspiratör (det var hans död som var nära förestående), som kläckte ur sig käcka skämt såsom "det roligaste sättet att göra av med pengar, är på kvinnor".

Och det värsta var att alla mina kollegor var så jättepositiva efteråt. Det gav mig ett nytt perspektiv på masspsykosen vid partidagarna i Nurnberg.

David sa...

Alltså jag fattar inte. Skickar era jobb er till sånt här folk? Typ eeh... Varför?

Freddi Westerlund sa...

Av alla som hört Södermalm prata är 97 % mycket nöjda. Vi som inte roas och motiveras av heterosexism och må bra-floskler är minoritet och därför får vi vackert följa med och lyssna på predikan vi också.

Cicci sa...

dödslistan 2.0

anfield sa...

alla arbetsplatser, även såna som min där jag jobbar med att ta fram föreläsningar som INTE bygger på floskler och heteronormativitet, skickar sina medarbetare på just såna skitföreläsningar ibland.

det verkar som att det, vid sidan av kvinnor, är ett roligt sätt att göra av med pengar på.

Fredrik Lindholm sa...

Ett utmärkt argument mot höga skatter. Istället för att de motiverar er med pengar, så försöker de belöna er på något annat, mer skattetekniskt förmånligt sätt. Slår vad om att de gjorde avdrag för "utbildning".