2006-08-23

Vad bråkar ni om?

Idag skriver tidningarna (AB, DN, Exp) om gårdagens manifestation för slopad fastighetsskatt och den motdemonstration som försökte störa. Jag passerade Kungsträdgården och jag förvånades av den låga åldern på både demonstranter och motdemonstranter - såväl de som höll i plakat med texten "Slopa fastighetsskatten" som de som skrek "Döda de rika!" såg ut att i många fall vara i 20-årsåldern och med tanke på att det hela utspelades i Stockholm har jag svårt att tro att de någonsin betalat fastighetsskatt.

Nu menar jag inte att en måste beröras direkt av en fråga för att ha en åsikt, alls inte. Likväl var jag både förvånad och imponerad över hur stort engagemang unga vuxna lyckas uppbåda över en fråga som för mig är nästintill ointressant. Några vill slopa fastighetsskatten, men knappast kommande mandatperiod och då bara för att ersätta den med en kommunal avgift. Andra vill frysa den vid något bestämt års nivå och sedan göra någonting annat med det. Jag bryr mig helt enkelt inte.

Därav min fascination. Orka skrika, slåss och springa för det här, liksom. Oavsett om du är för eller mot. Men egentligen kanske det inte var just fastighetsskatten som bråken handlade om?

Andra bloggar om:
, , ,

1 kommentar:

The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman sa...

Jag kan tycka att fastighetsskatten är årets icke-fråga, så himla ointressant. Eller borde vara rättare sagt. Och jag sitter ändå med en sommarstuga vars taxeringsvärde har tredubblats i år.

Det som borde vara i fokus är det totala skatteuutaget, dvs de totala utgifterna. Fick vi mer kvar av vår lön skulle det inte vara något problem att betala fastighetsskatt (och för den promille av befolkningen som består av fiskepensionärer i skärgården, så skulle det gå att lösa på ett pragmatiskt sätt). Fastighetsskatten är ju dessutom en av de samhällsekonomiskt minst skadliga skatterna, skatten på arbete är betydligt värre.

Nä, det är kds försök att vara populistiska och plocka hem billiga poäng.