2006-08-01

Tema Pride: Gay the force be with you

Darth GayderRFSL har kartlagt hur HBT-vänliga våra kära riksdagsledamöter är och föga förvånande toppas listan av ordförande i HBT-liberalerna tillika folkpartiets rosa frontfigur, den mycket skickliga Martin Andreasson. Av de tolv mest HBT-vänliga ledmöterna är sju stycken folkpartister och den enda partiledaren på topp 12 är Lars Leijonborg:

1. Martin Andreasson (fp)
2. Tasso Stafilidis (v)
3. Gustav Fridolin (mp)
4. Ulf Holm (mp)
5. Alice Åström (v)
6. Birgitta Ohlsson (fp)
7. Börje Vestlund (s)
8. Ulf Nilsson (fp)
9. Marita Aronsson (fp)
9. Lars Leijonborg (fp)
9. Erik Ullenhag (fp)
12. Yvonne Ångström (fp)

Sett till genomsnittet per parti är miljöpartiet det mest HBT-vänliga partiet enligt undersökningen. RSFL kommenterar:

Den höga medelpoängen för miljöpartiet tillskrivs i övrigt att partiet har få ledamöter, men att alla dessa under två av fyra riksdagsår undertecknat en omfattande partimotion om likabehandling av hbt-personer. Liknande partimotioner har under mandatperioden också lämnats in av vänsterpartiet och folkpartiet, medan motionerna i övrigt många gånger kommer från ledamöter av riksdagens tvärpolitiska hbt-grupp.
Själv skulle jag hävda att den höga poängen för miljöpartiet framför allt förklaras av att miljöpartiet är ett väldigt HBT-vänligt parti.

Att folkpartiet inte toppar tabellen trots att de har flesta av de bästa i sitt lag, förklaras antagligen med att de bra folkpartisterna är riktigt bra, medan de dåliga är betydligt sämre - något som torde vara bekant för vem som helst som någon gång följt folkpartiet via en integrations- eller utbildningspolitisk debatt.

(Artiklar i
Svenska Dagbladet och Aftonbladet.)

Bäst på Pride igår var
Billie the Vision & the Dancers. Idag önskar jag att jag hade tid att gå på Femmes of Power: Exploring Queer Femininities, men det hinner jag inte och jag siktar därför på det sena programmet som avslutas med Josephine Wilson.

Andra bloggar om:
, ,

3 kommentarer:

Christopher Sjöberg sa...

Ahh, man blir ju stolt över att vara Grön i stunder som denna! ;D

Leo sa...

Hm! Vad är det för fyrkantigt fack som Darth Kitty / Hello Darth har på sina plastkalsonger?

Freddi Westerlund sa...

Leo: Jag tänker mobiltelefon.