2006-08-22

Persson och verkligheten

Igår bjöds väljarkåren på en imponerande uppvisning i retorik, arrogans och total frikoppling från verkligheten när det var mister statsminister besserwissers tur att intervjuas i Ekots partiledarutfrågning. Det visade sig nämligen att all kritik som riktas mot Persson, regeringen, politiken och valmanifestet antingen är oriktig, orättvis eller irrelevant.

Att valmanifestet kritiserats för att inte innehålla några krafttag mot arbetslösheten besvarade statsministern med "jag trodde nog att analysförmågan var något större än så".

Att SCB visar att ungdomsarbetslösheten fortfarande är skyhög avfärdade Persson genom att ifrågasätta siffrornas riktighet. "Ungdomsarbetslösheten faller rejält", slog Persson fast.

Att SCB visar att inkomstklyftorna ökat besvarade Persson med ett självklart "vi pressar dem nedåt".

Att SCB visar att löneskillnaderna mellan män och kvinnor inte har minskat viftades bort som inaktuella siffror.

Att ett av valmanifestets starkaste kort, en ny tandvårdsförsäkring, utlovades redan i valrörelsen 2002 utan att infrias då, bemötte Persson med att löftet "absolut" gäller nu.

Kritikerna har fel, regeringen rätt. Statistikerna har fel, regeringen rätt. Väljarna har fel, regeringen rätt. Om verkligheten inte stämmer med regeringens beskrivning av den, är det verkligheten det är fel på.

Ställ in valet! Vi har redan en regering som gör precis allting helt perfekt rätt - tro inget annat - och varför då slösa pengar på ett stort val i vilken en befolkning som saknar förmåga att analysera ska uttrycka åsikter grundade på felaktiga uppfattningar om verkligheten?

Det känns som att Göran Persson inte längre bryr sig; förvissad om sin egen skicklighet och om att socialdemokraterna alltid vinner valet bemödar han sig inte ens om att läsa på inför stora utfrågningar. När maktpartiet förlorar makten kan en nästan vara säker på att någon ledande sosse, likt
Marita Ulvskog 1976, kommer att tycka att det känns som en statskupp.

Det är demokrati, Marita, och demokratier byter regering ibland.

Andra bloggar om:
, , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

För alla som har sett Kina-TV är detta ingen nyhet.

http://www.svt.se/chtv

Miriam Karlsson sa...

Det känns uppfriskande att läsa ditt inlägg. Du har så rätt. Att vara sosse betyder att alltid ha rätt, oavsett vad. Att små dumma kryp som du och jag - och de flesta andra i vårt land - inte fattar bättre, so what...!

victor sa...

finemang, nu slipper jag ladda hem intervjun själv. shit pommes vilket skräp.

Freddi Westerlund sa...

miriam: Tack för fina ord!