2006-06-22

'Alla ska med' även i finansieringen av (s)

Trots att bara 26 % av LO:s medlemmar är för det ekonomiska stödet till socialdemokraterna strömmar pengarna från facket till partiet. Det kan förklaras med att facket grundade partiet och att beslutet att ge medlemmarnas pengar till partiet fattas av de som ska representera medlemmarna på fackets kongresser. Det kan ifrågasättas utifrån att de som representerar medlemmarna inte är representativa för de flesta av medlemmarna, ty vore så fallet skulle bidragen vara mindre eller inte existera.

Ett än värre övergrepp är de granskningsavgifter som ålägger arbetare anslutna till Byggnads att betala 1,5 % av lönen till facket för löpande granskning av medlemmarnas löner. Byggnads tvingar nämligen även folk som inte är medlemmar i något fack att avstå 1,5 % av sitt eget löneutrymme i granskningsavgift, något som innebär att även de som aktivt valt att inte vara medlem i en fackförening tvingas att betala till Byggnads och indirekt finansiera socialdemokraterna och deras dyra valrörelse. Om detta skriver juristerna Clarence Crafoord och Gunnar Strömmer i en utmärkt debattartikel:
De tvingas sponsra facket och Persson.

Artikeln kommenteras kort i
Enpartistaten, vars programförklaring är en utmärkt beskrivning av hur granskningsavgifter kan förekomma:

Till slut har partiet (s), den privata föreningen (LO) och den offentliga makten (staten) vuxit ihop. Folket vänjer sig vid dessa förhållanden och reagerar inte längre över missförhållanden och övergrepp. Demokratiska problem och tendenser till korruption ses som naturliga företeelser.
Det är just därför jag tycker att det är viktigt att skilja partiet från den offentliga makten. Demokratier byter regering ibland, till exempel nu till hösten 2006.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 kommentarer:

em sa...

I Sverige har facken gjort sitt antingen måste de reformeras eller slopas. Som kommunalare känner en sig bitter då LOs pengar går till sponsring av (S). I ett tappert försök att gå ur kommunal blev svartet att den sparade A-kassan skulle gå om intet. Med andra ord hotar och skrämmer kommunal sina medlemmar till att stanna i facket.

Anonym sa...

VILL EM BERÄTTA OM DETTA FÖR WWW.ENPARTISTATEN.SE SÅ ÄR HON/HAN VÄLKOMMEN ATT MEJLA TILL ENPARTISTATEN@TIMBRO.SE
mvh
Fredrik Segerfeldt