2006-05-30

Rörelseränderna går aldrig ur?

Som jag tidigare skrivit om är jag uppvuxen i en släkt vars patriark var så röd att han hejade på Sovjetunionen när de mötte Sverige i hockey-VM. Mamma representerade socialdemokraterna i kommunfullmäktige och pappa gjorde detsamma i socialnämnden - tills jag skolats klart i SSU och på min artonårsdag fick överta hans plats. Det som inte var rött var blå-vitt och varenda liten del av vårt liv hade en eller annan koppling till Rörelsen och Kooperationen.

Alltså är det inte så konstigt om jag fortfarande har lite av rörelsen i mitt blod, men vissa kopplingar kan en verkligen ifrågasätta:

  • Jag har ett Coop MedMera-kort trots att jag handlar på ICA.
  • Jag är OK-medlem trots att jag inte har någon bil.
Och slutligen och värst av allt:
  • Jag är, utan att veta varför, medlem i Hyresgästföreningen.
Hyresgästföreningen beskriver sig som en partipolitiskt obunden organisation, men det med en tämligen vårdslös användning av "obunden". När Sveriges radios Ekoredaktion år 2001 granskade den politiska tillhörigheten hos organisationens ledande företrädare visade det sig att 10 av 14 ledamöter i styrelsen var medlemmar i (s). På 18 av 20 regionala ordförandeposter satt ledamöter med socialdemokratisk bakgrund, detsamma gällde 11 av 18 topptjänstemän.

Organisationen använder glatt medlemmarnas pengar till regimvänlig propaganda och de drar sig aldrig för att skrämma både medlemmarna och andra för vad en borgerlig valseger skulle kunna innebära. Vi pratar om en (socialdemokratisk) förening som av (den socialdemokratiska) staten fått förhandlingsmonopol ser till att deras (socialdemokratiska) bostadspolitik blir (socialdemokratisk) verklighet.

Till slut är det nästan omöjligt att skilja Hyresgästföreningen från socialdemokraterna och socialdemokraterna från staten. Inte nog med att min uppväxt inte erbjöd några alternativ - de är inte helt enkla att hitta i mitt vuxna liv heller! Det finns ett egenvärde i maktskifte och demokratier kännetecknas av att de byter regering ibland. Till exempel hösten 2006.

Det vill inte Hyresgästföreningen, men när de igår täckte mitt hallgolv med (s)-märkt skrämselpropagande satte de sin sista potatis i mitt uppbrutna parkettgolv. Jag skrev raskt ett mail i vilket jag krävde utträde med hänvisning till deras starka band till socialdemokratin. Heder till den som blixtsnabbt besvarade mitt mail, bekräftade mitt utträde och dessutom gjorde sig besväret att vidarebefordra mitt meddelande till marknadsavdelningen.

Andra bloggar om:
, , , ,

3 kommentarer:

bruden sa...

Jo hej, jag ville bara säga att det finns fler skäl att vara skeptisk mot hyresgästföreningen. Tillexempel snubben som fick mig att gå med, han ringde på min dörr och på fem minuter fick han mig att prioritera en medlemsavgift framför både mat och nya bläckpatroner genom att se ut precis som Sverker Olofsson. Skumt om du frågar mig.

A sa...

Och nästa vecka: en granskning av Fastighetsägarna och Villaägarnas Riksförbund. Eller kanske inte.

Freddi Westerlund sa...

bruden: De är skitjobbiga när de knackar dörr. No doubt.

a: Och därefter Skattebetalarnas förening, Timbro och Svenskt Näringsliv, men nej - två fel gör inte ett rätt.