2006-05-13

Re: Re: Persson vs Reinfeldt

Göran Persson är onekligen en av de större retorikerna i den svenska politikens historia och gång på annan lyckades han göra den mindre erfarne Fredrik Reinfeldt osäker genom hårda angrepp på alliansens förslag. Dock ägnade sig Persson lite väl mycket åt sådana angrepp på bekostnad av de egna idéerna och det framkom inte särskilt mycket om vad socialdemokraterna vill göra efter valet - förutom att höja nivåerna i ersättningarna för de som inte jobbar.

Moderatledaren lyckades som bäst när han påpekade att regeringen haft makten i tolv år och därför bär ansvar för de missförhållanden som Persson söker mandat för att göra någonting åt. Var har du varit de senaste tio åren, frågade Reinfeldt retoriskt när de diskutera integration. Persson slingrade sig ur greppet genom att skylla alla problem på de religiösa friskolor han hatar, problem som han inte kan göra någonting åt eftersom de skyddas av internationella konventioner.

Reinfeldt fick då chansen att framstå som en varm humanist medan Persson vilt slog mot religion som den största anledningen till den bristande integrationen. Ett tag lät han direkt islamofobisk, men det genererar ju tyvärr röster det också.

På frågan om vad han gjort de senaste tio åren svarade Persson att han ägnat större delen av tiden till att städa och stärka upp ekonomin efter den borgerliga regeringen 1991-1994. Har det någonsin varit ett trovärdigt argument och om så, hur länge kan det fortsätta att vara det? Socialdemokraterna har använt samma förklaring i valrörelse efter valrörelse: 1994, 1998, 2002 och nu 2006. Det säger mer om vad socialdemokraterna inte gör nu, än vad de borgerliga gjorde 1991-1994.

In alles var det en ganska tråkig och förutsebar debatt där den enda riktiga skillnaden kombattanterna emellan är att Persson pratar om högre bidrag medan Reinfeldt hellre talar om fler arbetstillfällen. I övrigt var det en ständig missförtroendeförklaring av den andra sidans politik och det blir tröttsamt. Som en kollega till mig sa, vore det inte väldigt uppfriskande om en av dem plötsligt sa "det är ett område där ni har gjort det väldigt bra och många av era förslag är alldeles utmärkta"?

2 kommentarer:

victor sa...

"förutom att höja nivåerna i ersättningarna för de som inte jobbar."

inte för att jag är en stor gp-anhängare, men hellre höja än sänka. "de som inte jobbar" handlar här framför allt om pensionärer, sjukpensionärer, sjukskrivna, föräldralediga och studenter. att kalla dem för "de som inte jobbar" är lågt, och det är på riktigt allvarligt att fredde och c:o vill sänka deras ekonomiska bidrag från samhället. samtidigt som man för att citera gp "vill lätta på skatterna som nödvändig verksamhet, typ hönspsykologi".

Freddi Westerlund sa...

Jag avsåg inte att lägga någon värdering i "de som inte jobbar". Dock inser jag nu att det onekligen låter så, vilket jag ber om ursäkt för.