2006-04-20

Varför Yankees, svenskar?

Det senaste året har antalet basebollintresserade i Sverige ökat något alldeles oerhört och för mig som älskat baseboll sedan barnsben är det roligt att se att så många delar min fascination för sporten. Däremot förstår jag inte hur det kommer sig att nästan alla svenskar håller på samma lag: New York Yankees.

N.Y. Yankees Logo Fyra av åtta deltagare i Floor Filler kunde förra veckan ses i olika varianter av huvudbonader med Yankees logotyp. På mitt jobb har handläggaren J, arkitekten S och programmeraren K alla burit kläder märkta med klubbens "N.Y.". En promenad i Stockholm behöver inte vara längre än ett par hundra meter för att en ska hunnit möta ett tiotal människor vars hjärtan alla klappar för New York-klubben.

Visst, Yankees är ett jättebra lag. Visst, de kanske till och med vinner World Series. Visst, de har flera stjärnor som är roliga att se spela. Men jag förstår ändå inte varför halva huvudstaden plötsligt håller på samma lag. (Om det skulle vara ett renodlat Stockholmsfenomen blir jag gärna upplyst om det. Kanske håller hela Borlänge på
Red Sox? Kanske hejar hela Härnösand på Houston?)

Tittar en på fotboll fördelar sig sympatierna mellan tre stora klubbar i Stockholm och några andra ute i landet. Dessutom hejar folk på alla möjliga lag i England, Spanien och Italien. Det är bara i baseboll som svenskarna samlats kring en enda sammanslutnings väl och ve.

Är
Derek Jeter verkligen så bra? Är det verkligen så kul att sympatisera med en svikare som A-Rod? Hur känns det att säsongen knappt har börjat och att Yankees ändå redan är 3.5 matcher från slutspelsplats?

Ställ de frågorna till valfritt fan på gatan och du får en flackande blick till svar. Trots att så många stolt bär emblemet på sina kläder, är det få som verkar vilja prata om det. Något har de att dölja, alla de som håller på Yankees. Få om ens någon vill kommentera förlusten mot
Blue Jays och folk undviker en snabbt om en undrar något om Carl Pavanos skada. There is something rotten in the burroughs of New York.

Seattle Mariners LogoLaget i mitt hjärta är Seattle Mariners och mina favoriter bland spelarna är Ichiro Suzuki, Kenji Johjima och Felix Hernandez. Vi som följer The M's är få (vad jag känner till är vi bara två), men vi är hängivna och vi vägrar att sälla oss till den viljalösa skock får som tror att det enda alternativet är det stora äpplets stolthet.

Det är jättekul att så många gillar baseboll, men ta er samman och våga tänka själva! Alla behöver inte hålla på Yankees. Det finns 29 andra klubbar som alla har sin charm.

16 kommentarer:

Cicci sa...

men alltså, jag var typ sexton innan jag ens fattade vad den där NY-loggan betydde. och jag tror inte det är bara för att jag är efterbliven. jag har också haft en yankees-keps. alla på mellanstadiet hade det. så det är nog inget medvetet val att alla är yankeesfans, det är nog snarare så att om de ens vet att det är ett baseballag så är yankees det enda de känner till.

ps: baseball är bäst! inte att titta på, men att spela. att titta på idrott är det tråkigaste som finns. åh jag borde blogga mer om idrott.

Anonym sa...

Tack! Detta har jag undrat över länge. New York Mets. det andra stora baseboll laget i samma stad nämns endast i Sex and the city. Vad har Yankees åstadkommit de senaste åren? Utöver ej uppfylda förväntningar och barnarbete i fattiga länders klädfabriker?

Viva la Mojo!

Linnah sa...

ehm... om cicci var sexton så var jag... eh... 21½. typ nu alltså. nu har jag förvisso aldrig burit ett sånt märke, men det är väl få som bär dem som har aning om vad det står för heller... och det är ju ganska snyggt ändå? :)

Leo sa...

Har det inte att göra med att Stockholm har velat vara New York sedan 1980-talet?

A Girl Named Dick sa...

haha, jag hade heller ingen aning om det där! jag bar länge en NY-keps för att jag tyckte att den var fin. när jag flyttade till boston förklarade j finkänsligt att kepsen nog inte kunde följa med och jag blev skitarg och hävdade att det kunde den visst (ung och dum). som tur är så försvann kepsen på arlanda när jag tog flyttplanet så jag slapp lynchningsmobben.

jag var och såg Tampa Bay mot Red Sox (ren slakt, stackars tampa) för ett par dagar sedan och då var där en åskådare som hade en NY-keps. En. plötsligt ser vi, på andra sidan stadion, hur det är lite oroligt där borta och sedan sprider sig ropen över hela arenan: "Yankees suck, yankees suck". en åskådare med fel keps, 15000 andra som glatt hånade.

Freddi Westerlund sa...

agnd: Yeah, Yankees suck! Boston är nästa äckligt bra när de är som bäst och jag skulle inte bli förvånad om de vann hela alltet. Jag är glad att du tappade bort din keps.

leo: Det skulle kunna ligga någonting i det, men den anonyma kommentaren har en poäng - i så fall skulle många kunna hålla på Mets också, men jag har aldrig sett någon som öppet stoltserat med det.

Östermalmsräven sa...

Såklart Leo, du slog huvudet på spiken...

A Girl Named Dick sa...

och återigen bevisar världen för oss att vi inte kan tala om sox i positiva ordalag för nu får de råspö av lag som tampa bay... det gör ont att gilla sox.

LouisSLugger sa...

Jäkligt kul att höra att det finns någon svensk där ute som älskar baseball lika mycket som jag själv, däremot ser jag inga problem med att svenskar går runt med New York Yankees kepsar..
Det är ju mitt favo lag! :P

Freddi W sa...

Ha ha, försök inte! Om Yankees är dina favoriter kan du inte påstå att du älskar baseboll.

Arla sa...

Du menar att de där bokstäverna står för ett basebollag? :o

Jag borde egentligen bli förlåten, för jag intresserar mig varken för sport eller mode :) (för det är väl mode det är/var?)

Freddi W sa...

Du är förlåten.

notwist sa...

Det är en ganska genomskinande ironi i det här inlägget..

Anonym sa...

hehehe.. kanske är alla i borlänge sox-fans? ahahha


klockrent skrivet!!

BASEBALL RUUUUUUUULES!!!

Anonym sa...

Tråkigt att man bara ser baseboll som typiskt USA. Har läst lite om det, och spelet också populärt i delar av Asien, Centralamerika, Europa och Sydamerika. Kuba, Sydkorea och USA har blivit olympiska mästare men 2012 försvinner sporten från olympiska spelen.

Sedan tror jag att det där med New York Yankees beror på att de är nog 1900-talets mest berömda basebollklubb. Framgångarna var stora, många i Sverige känner inte till så många fler klubbar.

Fredrik Westerlund sa...

Ja, tittar man på de WBC (World Baseball Classic) som spelats - då alla proffs är med - är Japan basebollandet framför andra. Dominikanska republiken, Sydkorea, Venezuela med flera är också mycket bra. USA brukar åka ut långt innan finalen äger rum...