2006-04-24

Protestera mot tillståndsenheten

Socialtjänstförvaltningens tillståndsenhet är de som i Stockholm har makten över vilka som ska få (och behålla) tillstånd att servera alkohol. Deras främsta mål är enligt deras hemsida att "Ungdomar ska skyddas från en för tidig alkoholdebut. Fylla, narkotikaanvändning, våld, vapen och diskriminering hör inte hemma i en god restaurangmiljö."

Alla som har varit på en gay-, queer- eller fetischklubb vet att dylika problem är mindre, eller åtminstone inte värre, där än på alla andra uteställen. Ändå har tillståndsenheten börjat hota med indraget tillstånd om en gayklubb inte ser till att bara överkroppar inte förekommer. De har även varnat en fetischklubb för att "unga flickor" bar kläder som kan beskrivas som "sexuellt utmanande". Enligt socialtjänsten råder då "oordning" och serveringstillståndet är i fara.

Det finns platser där heterosexuella super sönder sig, slåss och bär vapen. Det finns ställen där invandrare nekas i dörren, homosexuella hotas med stryk och där tjejer kan räkna med att utsättas för oönskade sexuella närmanden. Men det är inte ditåt tillståndsenheten riktar sina oroliga blickar.

De väljer istället de fester där kärleken, inte fyllan, flödar. De skärper tonen mot de fåtal lokaler dit en kan gå utan att bli fördömd för ens sexuella praktik. De hotar med att dra in tillståndet för de få som finner sin publik bland de förtryckta och marginaliserade. Det är ren och skär diskriminering av människor för att de inte tillhör den mäktiga sexuella majoriteten.

När samhället påstår sig vara tvunget att skydda "unga flickor" som lever ut sin sexualitet i en miljö där de känner sig trygga är det dags att säga ifrån. Det handlar, som
Klara skriver om här, här och här, om "att man vill kontrollera redan utsatta grupper och deras sexualitet", och det handlar om att de som återskapar hetero- och tvåsamhetsnormen är rädda för att snälla små flickor ska bli stygga starka tjejer istället för att ställa sig vid spisen och leva troget med en man tills döden skiljer dem åt.

Vi är därför några från olika läger som imorgon tisdag, klockan 16, ska samlas för att protestera utanför tillståndsenhetens möte (de huserar på Swedenborgsgatan 20). Sprid informationen och kom dit! Visa de grå ledamöterna att vi inte tänker ta på oss polotröja och sluta att ta på varandra när vi känner för att göra det.

EDIT: Artikel på qx.se här.

6 kommentarer:

Kato sa...

Shit, jag trodde att det var ett skämt först när jag läste det på qx. Avskaffades inte sedlighetslagstiftningen på 40talet?

Leo sa...

Argh. Jag försov mig till revolutionen igen.

Cicci sa...

för att ha propagerat så pass mycket för det var du ovanligt frånvarande.

Freddi Westerlund sa...

Ja, det kan en säga, men om en har förhinder får en arbeta desto mer med förberedelserna. Hur var det?

Cicci sa...

jag var där i typ fem minuter innan plikten kallade, men det var väl rätt spexigt. k var snygg som fan, men det var ju inte helt otippat.

Kato sa...

k är inte jag :):):)
(jag var dock snygg idag, men det missade alla dekadancemänskorna)


jomen
det var trevligt och jag försökte lyssna på så många diskussioner som möjligt och kom inte fram till så mycket. någon politikerperson ville ha en diskussion, vilket var en positiv överraskning. i övrigt kan jag bara citera kom ut-reportern som kom efter kanske en halvtimme, då det var som mest crowded, och frågade: har det börjat än?

det var alltså en relativt stillsam manifestation. Poliserna såg lite besvikna ut, de hade nog hoppats att folk skulle kopulera utanför södra station.