2008-12-12

btw

Det har uppmärksammats både här och där, men det Johan Hedin påminner om i en kommentar till det här inlägget förtjänar att nämnas igen. Inte nog med att Naomi Kleins bok Chockdoktrinen redan bevisats vara full av sakfel, vårdslöst hanterade citat och en del direkt lögnaktiga kronologier - nu när vi ser en ny kris utvecklas, visar det sig att även ny empiri reverserar Kleins resonemang.

När krisen kommer passar politikerna på, så långt är hon rätt ute, men de passar på att införa en
antiliberal politik. Regleringar, socialiseringar, större offentliga utgifter.

3 kommentarer:

Staffan sa...

Jag har inte läst Chockdoktrinen, men som jag har förstått det är Kleins huvudtes att regeringar använder kriser som bra tillfällen att driva genom marknadsliberala förändringar. Detta stämmer ju till viss del, fast jag skulle gärna generalisera det: regeringar använder kriser till att driva genom de förändringar de vill ha, vilket kan vara i vilken riktning som helst, men oftast inte en som folket hade velat ha annars (då hade ju inte krisen behövts).

F ö undrar jag varför Blogger har ett så vansinnigt litet inputfönster på kommentarssidan, man får ju knappt plats med en mening där.

En vanlig $vensson sa...

Jag önskar att hon hade haft rätt.

Tomas sa...

Staffan: Å andra sidan så kan du förstora kommentarsfönstret så det står härliga till med hjälp av handtaget i nedre högra hörner.