2006-09-29

Sverige drar ifrån i toppen

Det finns få saker som Sverige är bäst i världen på, men när det gäller högt skattetryck och antalet gånger ett land kritiserats av FN:s kommitté mot tortyr är vi svårslagna. Nu tyder det mesta på att vi är på väg mot ännu ett par prickar, så vår redan stora ledning kan komma att bli ännu större. Detta på grund av att Sverige, trots långvarig och hård kritik från människorättsorganisationer som påpekat att människor som riskerar tortyr och dödsstraff inte får avvisas, återigen avvisar homosexuella som flytt från från Iran.

Migrationsverket stoppade alla sådana avvisingar när Iran hängde två homosexuella tonåringar 2005. Det innebar en tillfällig respit för iranier som trakasserats, fängslats, misshandlats och våldtagits i hemlandet, och som nu överklagat avvisningsbeslut i Sverige med hänvisning till att de riskerar tortyr och dödsstraff om de skickas tillbaka. Nu visar sig de nya migrationsdomstolarna vara ett misslyckade när ett överklagande avslagits. Ur
Sydsvenskan.se:

Migrationsdomstolen - som letts av rådmannen Magnus Åhammar – lutar sig i sin dom bland annat mot en rapport från UD: "Mänskliga rättigheter i Iran 2005". I den står att Irans muslimska rätt "föreskriver grymma straff för homosexuella handlingar. För män gäller dödsstraff vid penetration och piskning vid annan form av sexuell handling."

Men UD skriver också att de flesta homosexuella i Iran kan undgå fara om de lever "diskret och tillbakadraget". Domstolen slår nu fast att det inte finns något generellt skyddsbehov som ger homosexuella från Iran rätt till asyl i Sverige.
Det är så vidrigt att en baxnar. Om du förföljs för din sexualitet ska du gå i celibat, om du förföljs för dina åsikter ska du hålla käften, om du förföljs för din ras ska du täcka din hud. Fly inte bara för att du hotas till livet för den du är - var lite "diskret och tillbakadragen", så ska du se att det ordnar sig.

Den nya regeringen bör omdelbart sätta stopp för alla de inhumana avvisningarna, låta medmänsklighet leda politiken och sätta mänskliga rättigheter på dagordningen igen.

Via
Johanna Nylander.

EDIT:
Dennis Josefsson för ett liknande resonemang.

Andra bloggar om:
, , , ,

4 kommentarer:

Cicci sa...

word.

dödslistan.

malte sa...

Och blir det här bättre under alliansen än det har varit under Barbro Holmberg?

Jag tror i alla fall inte det. Sd-politik som alla redan är överens om.

Shan sa...

Eftersom Barbro Holmberg är roten till all ondska (ungefär) så är det svårt att göra det sämre.

Freddi Westerlund sa...

Word.