2006-09-16

Hur går det, Sverige?

Alliansen står enad och redo att regera tillsammans om de vinner valet.

Vänsterpartiet är helt isolerade på sin kant. De kan inte ställa några krav alls, eftersom de inte har något alternativ till att ge stöd åt Göran Persson även om han inte ger dem något tillbaka, och de kommer aldrig någonsin att sitta i en regering. Ett helt onödig (och i delar inte ens salongsfähigt) parti som jag gärna skulle se utanför parlamentet.

Miljöpartiet lovar som vanligt att de röstar för en regering de själva ingår i och mot en regering de inte har ministerposter i. Samtidigt har ledningen gjort klart att ett samarbete med ett borgerligt parti är uteslutet, vilket berövar Miljöpartiet det hot de hade behövt i en förhandling med Persson. Miljöpartiet kommer (om de inte gör ett kanonval samtidigt som Persson faller rejält) som vanligt att bryta sitt löfte och ge stöd till en socialdemokratisk minoritetsregering om det blir aktuellt med en sådan.

Socialdemokraterna gör som vanligt som de vill. Persson söker mandat för en socialdemokratisk regering, men kommer så klart inte att få egen majoritet (so help us god). Han behöver hjälp och får den direkt av Ohly och efter lite gnäll från Wetterstrand och Eriksson.

Att socialdemokraterna öppnat upp för samarbete med ett borgerligt parti är bara ord. Desperata, tramsiga ord. Om alliansen skulle ta hjälp från någon utifrån skulle de välja miljöpartiet eller ...


Piratpartiet, som överraskar genom att klara 4 %-spärren. Jag bad ett av de utländska spelbolag som regeringen vill förbjuda (Unibet) att ta fram ett odds på det och de erbjuder 12 gånger pengarna.

Skulle
sverigedemokraterna komma in är det inte
tack vare, men väl på grund av, tillräckligt många skorrande röster för ett lokalt mandat från Skåne. Om det skulle hända gör vi andra slag i saken och spettar loss Skåne från resten av Sverige, lämnar tillbaka mandatet och vinkar adjö.

Feministiskt initiativ kommer inte in i riksdagen, och det gör inte junilistan heller.

Så, hur går det då? Jag har haft en krypande och obehaglig känsla av socialdemokratisk minoritetsregering, men det kan ju bero på att det är normaltillståndet i svensk politik. Efter gårdagens partiledardebatt känns det ändå som att Persson bara växlar mellan att vara otrevlig och lätt ointresserad.

Dessutom gjorde Persson ett stort misstag när han vid 1 maj avfärdade jobben som en valfråga. Att han ändrat taktikt de senaste dagarna räcker inte. Arbetslösheten är högre nu än vid förra valet och väljarna genomskådar både misslyckande och lögnerna som försöker dölja det.

Alliansen vinner. Så som i Stockholm, så ock i landet.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vi skåningar har absolut inget emot att bli avskilda från 08:orna.
Men dessförinnan lämnar vi gärna över invandrarna till er.

Freddi Westerlund sa...

Helt okej med mig. Till oss är alla välkomna.

Shan sa...

Anonymous:
Ni får behålla danskarna, men resten tar vi gärna. Bara vi slipper människofientliga idioter som dig.