Det här kan lika gärna vara en lastbil
Jag läser aldrig kvällstidningarna annat än om jag äter på den lokala pizzerian, men när jag äter på den lokala pizzerian läser jag alltid kvällstidningarna. Dagens bästa läsning bjöd Expressen på: Ylva, 3, fick våldsknapp ur leksaksautomaten.
Ylvas pappa Mikael säger sig ha blivit chockad när han såg knappen. Mitt blodtryck rörde sig inte nämnvärt eftersom jag, liksom företaget som hyr ut den aktuella automaten, inte riktigt ser det inträffande som en skandal av större mått. Däremot kan jag vända mig mot företagets försök att mjuka upp motivet:
- Det här lite av en storm i ett vattenglas. Det kan lika gärna vara sitt finger han pekar med.Och till höger finner ni någon som lika gärna kan vara empatisk, någon som med engagemang ingjuter hopp inför framtiden, någon som fortfarande kommer att vara statsminister efter den 17 september.
Andra bloggar om: Göran Persson, Media, Politik, Val2006
9 kommentarer:
Haha... jag gillar förklaringen "det kan lika gärna vara sitt finger han pekar med".
Yeeeeah riiiight *S*
Men GP pekar åtminstone med hela handen.
Det är bra att länka till Vårdguiden när det talas om chock. Men sannolikt har fadern hamnat i den psykologiska defnitionen av chock. Annars kan man nog säga att ordet chock används inom fyra områden. Chock i polis- eller militärtaktisk betydelse innebär att man gör en samlad häftig framstöt. Inom fysiken talar vi om chockvåg eller stötvåg när ett föremål rör sig genom en materia med högre hastighet än ljudet. I psykologin används ordet chock som beskrivning av det tillstånd av apati, sinnesfrånvaro och förvirring som kan uppstå hos någon som genomlevt en traumatisk händelse. Slutligen har vi den medicinska definitionen på chock vilket är ett kliniska tillstånd där den cirkulerande blodmängden är mindre än kärlbäddens volym. Detta resulterar i blodtrycksfall som i sin tur resulterar i syrebrist i cellerna (hypoxi).
Per: Tack för den genomgången. Ylvas pappa torde befunnit sig i "det tillstånd av apati, sinnesfrånvaro och förvirring som kan uppstå hos någon som genomlevt en traumatisk händelse".
jag är mest glad över att du använder ordet "chockad" istället för "chockerad" som jag inte förstår varför så många använder. det är säkert inte fel, men jag HATAR det.
anfield: Ja, vad är skillnaden egentligen?
jag vet inte, jag har inte ens googlat det. nej... fortfarande inte.
Någonting kanske kan vara chockerande och om en exponerar sig för det, blir en chockad? Sedan blandar folk ihop det och säger att de är chockerade.
Jag har inte heller googlat.
det låter som en ytterst rimlig förklaring. då kan jag äntligen börja säga: "Det heter inte chockerad!", om jag nu vill dra till mig lite härliga konflikter. men först måste jag nog googla och slå i böcker en stund.
Skicka en kommentar