2006-09-16

Aftonbladet "hjälper" väljarna

LO är en privat förening som trots att en majoritet av medlemmarna motsätter sig det, skänker pengar till socialdemokraterna. Dessutom äger LO majoriteten av aktierna i Aftonbladet och "LO har vetorätt vid tillsättandet av politisk chefredaktör och dess ägande garanterar att ledarsidan förblir oberoende socialdemokratisk."

Just nu är det lite si och så med oberoendet. Socialdemokratin, däremot, sitter säker. På ledarsidan är uppslutningen bakom sittande regering idag total. Borta är den kritiska granskningen av det egna partiet, försvunna är nyanserna och något slags sans går inte att spåra.

Huvudledaren ägnas åt att skrämma med högerspöket: moderaterna vill göra allting sämre för alla och om du är sjuk, arbetslös, barn, förälder, ensamstående, pensionär, invandrare, elev, student, bosatt i hyresrätt eller villaägare, måste du rösta på socialdemokraterna om du inte vill förstöra ditt eget liv.

En liten ruta ovanför berättar om att Reinfeldt är velig och att de enda som har någon glädje av honom är de som vill sko sig på utförsäljning av allmäna resurser. Bredvid kan en läsa att vårdnadsbidrag förstör all barnomsorg överallt. I en kolumn i högerkant ska just barnfamiljerna skrämmas till rätt röst; har du barn kommer allt från medicin och blöjor till barnomsorg och skolgång att bli så dyr att de utlovade kronorna äts upp redan på måndag.

Allt det må väl vara med tanke på att det inte är någon hemlighet var tidningen har sin politiska hemvist, men det blir värre några sidor längre fram.

Med något som Aftonbladet kallar för Valakuten ska tidningen bege sig ut på motorcyklar för att imorgon hjälpa de 10 % av väljarkåren som ännu inte bestämt sig. Tidningen berättar att de ger objektiv information om alla partier samtidigt och att det därför är bättre att prata med deras valakut, än med partiernas företrädare i valstugorna.

När en tidning ägd och kontrollerad av LO först skriker sig hesa för att berätta hur oreserverat de hatar moderaterna, för att sedan ta ett krafttag för att söka upp och "hjälpa" osäkra väljare - ja, då får i alla fall jag en väldigt obehaglig känsla av att massmedia inte är en fristående tredje statsmakt. När detta dessutom sker samtidigt som vänstern anklagar alliansen för att störa väljarna med kampanjer på valdagen, känns det som hyckel på cykel. Lämna oss i fred imorgon, Aftonbladet!

Andra bloggar om: , , , ,

4 kommentarer:

Shan sa...

Meh, man kampanjar inte på valdagen och därmed basta!!! Ohängda högerspöken!

Shan sa...

Dessutom är det här bara tom retorik: du vet ju att Aftonbladet är den enda större tidning som är till vänster om mitten. Resten är öppet borgerliga och sponsrade av till exempel Bonniers och andra kapitalistorganisationer. Hur oberoende är dom?

Freddi Westerlund sa...

Men två fel gör inte ett rätt. Dessutom röstar tre fjärdeldelar av journalistkåren på v, s eller mp. Läs mer här.

Shan sa...

Nä, det är sant.
På samma sätt som det inte är okej att alliansen kampanjar på valdagen bara för att s har delat ut rosor tidigare år. Liksom.