2006-08-25

Kantspelarna får inga bollar

Vänsterpartiet har en besvärlig situation. De vill, som vanligt, sätta press på socialdemokraterna för att få igenom så många krav som möjligt i en eventuell regeringsförhandling efter valet. Å andra sidan har de inte mycket att skrämmas med: "Om ni inte gör som vi vill kommer vi att... att... att... Rösta för en borgerlig regering?" Nej, naturligtvis inte.

Miljöpartiet har mer att spela med. De skulle i teorin kunna bilda en mittregering, eller till och med en som lutar lite åt höger om de fick utfästelser tillräckliga för att väga upp nackdelarna. De gröna kan därför förhandla hårdare, kräva mer inflytande och ställa fler krav; de påverkar helt enkelt mycket mer än vänstern, som lämnas isolerad på sin kant och till slut inte längre finns kvar i riksdagen, än mindre i regeringen.

Alliansen borde göra likadant. Kristdemokraterna har ingenstans att ta vägen om de övriga vänder dem ryggen, ty en kan nog anta att kd inte röstar för att vänsterkartellen ska bilda regering ens om de av någon outgrundlig anledning var välkomna att sitta med på något litet biståndshörn. Frys ut dem, kör över dem och lämna dem att dö (eller åtminste att föra en tynande tillvaro i någon liten håla någonstans utanför Jönköping).

Sedan kunde fp, c och mp börja diskutera sina likheter, om inte annat så för att skrämma lite vett i s och m. Det, tillsammans med ett piggt oberäkneligt fi som nytt riksdagsparti, skulle göra det här valet lite mer kittlande. Som det känns just nu står det mellan en socialdemokratisk minoritetsregering och en borgerlig allians och det är ju precis hur tråkigt som helst. Speciellt om det förstnämnda gäller.

Andra bloggar om:
, , , , , , , , ,

1 kommentar:

Shan sa...

Pirata!