2006-06-27

Varför språktest, Leijonborg?

Folkpartiet är ett liberalt parti vars ideologi brukar sammanfattas i ord om respekten för den enskilda människan, som ska ha frihet och stor möjlighet att förverkliga sina drömmar om ett gott liv. Politiken ska riva hinder, avskaffa gränser och skapa förutsättningar, människan ska ta personligt ansvar och bestämma över hur hon vill leva sitt liv. Samhället ska därför vila på andlig frihet, materiell frihet och solidaritet.

Utifrån det har jag förtvivlat svårt att förstå varför språktest, en fråga som skapar så lite nytta och - med rätta! - så mycket dålig opinion, ska dammas av och föras fram
som en hjärtefråga. Det är ett populistiskt och unket luktande fiske i grumliga vatten, och för det saknar Leijonborg bergfast förankring i ideologi, parti och allians.

Att göra det till en profilfråga är dumt, så dumt. Inte minst för att det berövar folkpartiet den trovärdighet som behövs när rasismen på andra håll ska bekämpas, till exempel när sverigedemokraterna får stort stöd bland ungdomar eller när fackföreningsrörelsen (särskilt Transport och Bygg) agerar så öppet invandringsfientligt att vi som hellre suddar ut gränser än bygger murar, känner att
vi vill be om ursäkt.

Det måste finnas frågor som är viktigare, mindre pinsamma och i bättre kontakt med ideologin, Leijonborg, så varför envisas du med det där obehagliga och märkligt motiverade språktestet?

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Erik Almqvist sa...

Bra film- och boksmak!

Anders Wallner sa...

Tja, det funkade ju bra sist. :/ Jag tycker synd om LUF.

Freddi Westerlund sa...

Tack.