2006-05-11

Pro-life-piller dödar mamman

Den amerikanska satirtidningen The Onion skojar med abortdebatten i artikeln New 'Anti-Abortion Pill' Kills Mother, Leaves Fetus Alive, i vilken de skriver om ett av Pfizer tillverkat piller som på ett säkert och effektivt sätt dödar den gravida kvinnan utan att fostret skadas.

Pillret, "the last-morning-ever pill", är tänkt att användas när mammans inställning i abortfrågan hotar fostrets liv. Tanken är att det tas när mamman inte kan eller inte borde räddas, eller när hon satt sin egen hälsa framför hennes ofödda fosters liv.

Mansrättsaktivister hyllar pillret som ett stort steg framåt för jämlikheten eftersom det jämnar ut de orättvisor som hittills fått råda mellan män och kvinnor, där de sistnämnda anses ha haft alldeles för stor makt över hur en graviditet ska hanteras. Pro-life-rörelsen är naturligtvis även de upprymda och de lyfter fram pillret som ett mirakelmedel för våldtäkts- och incestoffer:


[...] saying it could help end the shame and humiliation of such trauma while saving the life of the fetus. "Victims of sexual assault can feel trapped, like they've got nowhere to turn. Now, they can solve their deep, internal problems once and for all, without unfairly condemning their children."

Tyvärr hjälper dock inte pillret om en abort redan genomförts:


"If the mother is administered the pill the morning after an abortion, the fetus cannot be revived because it won't be there," Pfizer's Wright said. "It will still terminate the mother, though."

Träffsäker och välskriven satir som roar och oroar, som nästan alltid när The Onion är i farten, så jag rekommenderar verkligen artikeln. Vidare rekommenderar jag fler välskrivna artiklar i ämnet, och då med en mer allvarlig ton i älsklingsbloggen Det löser sig:

Allt du vill ha sagt ryms på en t-shirt
Tala om vad du vill men säg nåt för fan
Samtidigt, i Kansas
Skuld och Skam
Observationer från en krigzon
På väg

"Jaha, det var ju en rolig artikel och den där Dick skriver ju alltid bra, men vi är ju alla för fri abort och vi är ju så bra på det i Sverige", säger du nu.

"Ja, men
Ja till livet finns och frodas, och tillsammans med de där onda kristdemokraterna och Livets ord försöker de sakta att flytta gränserna och vi måste vara vakna och slå tillbaka redan långt innan de ens kan närma sig sina mål", säger jag då.

Inga kommentarer: