2006-05-18

Ny tävling: Lön för mödan

En gång i tiden hade jag en tävling i min gamla dagbok på Skunk. Den som gissade rätt på hur många hål tandläkaren skulle hitta i mina fina tänder, hur mycket högre lön jag skulle få och om mina födelsemärken var ofarliga eller elakartad cancer, kunde vinna en lyxmiddag med mig. Ingen hade rätt på alla frågorna.

Tidigare i år anordnade jag
Pablo Francisco-tävling och då vann Helena 3-rättersmeny med parkettplats när Pablo Francisco kommer till stan. Jag gillar tävlingar, så jag utlyser ännu en.

Hur stor löneförhöjning får jag i år? Svaret ska lämnas i procent med en decimal och om någon gissar rätt bjuder jag på superdupergod middag på favoriten
Lebanon Meza Lounge. Om två personer gissar på samma procentsats vinner den som lämnade in sitt tips först.

Bakgrundsinformation: Jag är privatanställd tjänsteman på mellannivå. Mina löneökningar de senaste fyra förhandlingarna har varit ojämna: 4,2% - 18,7% - 5,6% - 27,7%. I år räknar arbetsgivaren med att snittet på företaget ska landa på 3,5%. För mig talar att jag fått allt mer ansvar och att jag överträffat mångas förväntningar. Mot mig talar ganska så hårda besparingskrav.

23 kommentarer:

anfield sa...

jag sitter ju också i förhandlingar och börjar bli expert. mot dig talar också att du fick en så sjukt stor höjning sist, vilket kanske gör att de väljer att prioritera nån annan. förhandlar du via facket eller på egen hand? är också en fråga jag skulle vilja a svar på.

jag tror att du kommer få 3% löneökning. (din jävel)

Freddi Westerlund sa...

Sant - naturligtvis talar det mot mig att jag fick så mycket pengar senast. Å andra sidan är jag en mycket skicklig förhandlare och även om jag är både ansluten och aktiv i facket, förhandlar jag - precis som alla andra på min arbetsplats - helt på egen hand.

victor sa...

jag tror du får 2,8%.

anfield sa...

okej, jag hoppas bara att jag vinner. jag vill ha lyxmiddag.

jag tycker förresten att vi kan göra en annan deal: om jag lyckas få åtminstone 1000 kr lägre än vad jag egentligen önskar - då får du bjuda mig på middag!

EM sa...

Jag tror på att dina tindrande ögon kan få vem som helst att smälta och gissar på 5,2%.

GO Freddie

Freddi Westerlund sa...

anfield: Hm, intressant förslag. Jag vet ju dock inte vad du önskar dig och hur realistiskt det är.

Kanske en kombination på något sätt - om du lyckas sämre än väntat och jag bättre än väntat, bjuder jag dig på middag. Då kanske det omvända också borde gälla?

em: Äsch, så där säger du säkert till alla dina blivande makar.

Cicci sa...

jag återkommer med svar när jag räknat ut hur hög min löneökning varit i år (mätt i livskvalitet och oxytocin alltså, några pengar har det inte varit tal om och lär knappast bli heller under det här året).

nu måste jag springa till mina föräldrars silverbröllopsmiddag, som för övrigt hålls på den restaurang som du just så varmt rekommenderade!

Freddi Westerlund sa...

cicci: Festligt sammanträffande!

(Hur gick det med present?)

agnd sa...

ah jag tror alltid att alla andras arbetssituationer ar sa mycket graddigare an min egen sa jag tror att du smaller till pa 12.3%. grattis, det var du vard!

Freddi Westerlund sa...

agnd: Åh, jag hoppas att du har rätt, men om du vinner måste du komma till Stockholm för att äta middagen.

anfield sa...

okej, med tanke på att sannolikheten för alternativ 1 är sjukt hög, medan sannolikheten för alternativ 2 är sjukt låg så går jag givetvis med på ditt förslag till deal.

Freddi Westerlund sa...

anfield: Men det blir lite lurigt eftersom jag inte ännu kan avslöja vad jag väntar mig, eftersom det skulle påverka den första tävlingen.

Vi får helt enkelt lita till varandras ärlighet.

När är din förhandling? Min är imorgon, men det är ju inte säkert att det räcker med ett samtal.

Cicci sa...

jag tror på 3,0% löneökning. jag ser att anfield redan gissat detta men jag kräver att hennes gissning diskvalificeras då det står i tävlingsreglerna att svaret ska anges i procent med en decimal.

efter att ha avnjutit en delikat middag på ovan nämnda restaurang kan jag bara be till högre makter att jag ska vinna.

Anonym sa...

Jag torde ju ha en liten fördel här, som under ett antal månader haft möjlighet att studera din arbetsinsats på nära håll. Tycker att de andras gissningar är skrattretande låga, men de har ju inte heller samma insider info som jag.

Jag gissar på 14.71%.

/H

Freddi Westerlund sa...

cicci: Ingen decimal betyder att decimalen är noll, så Anfields tips gäller före ditt. Lämna in ett nytt om du vill ha chansen att återuppleva den underbara maten.

h: Shit klyftpotatis! Det skulle sitta fint. (Skulle du vinna måste vi justera vår "bjuda varandra på middag"-tradition, så att jag bjuder dig två gånger i rad.)

anfield sa...

jag har redan haft samtal och har förhandling - final - på måndag. jag skriver till dig på qruiser och berättar lite närmare. eftersom jag redan gissat påverkar det inte tävlingen. men om du har otur får du bjuda mig på middag två gånger.

Cicci sa...

vad är du för jävla matematiker? ingen decimal betyder INTE att decimalen är noll.
men visst, det är dina tävlingsregler så jag gissar på 9,3%.

sen skulle jag vilja veta hur stor procent av din nettoinkomst som går till välgörande ändamål? (öl och sexleksaker räknas inte in i detta).

Freddi Westerlund sa...

Du höjer din gissning från 3,0 till 9,3? Friskt vågat.

Jag är inte matematiker. Jag är statsvetare och i mina tävlingsregler är 3 = 3,0.

Om jag räknar bort öl och sexleksaker, och bara räknar med medlemskap i välgörande organisationer och gåvor till dessa, gav jag 1,6% av min nettoinkomst år 2005.

Anonym sa...

Är du säker på att 3,5% är snittet i år? Efterssom man gjort av med mycket tidigare år tror jag att det är mindre.
Jag skulle tro att du hamnar på 3,4 % - vilket inte är oförskämt, men oförtjänt lite med tanke på det jobb du gör.

Lycka till!
/Jonas

Freddi Westerlund sa...

jonas: Det enda de kan ha gjort av med tidigare år är delar av den fasta löneökning som FAO skriver avtal med FTF om. Jag är ansluten till SACO och våra medlemmar har ingen fast löneökning. Vi torde därför dra upp snittet till ungefär 3,5% eftersom vårt kollektiv alltid brukar få mer än ert kollektiv.

helena bergman sa...

jag gissar på 8,2%

Freddi Westerlund sa...

cicc: 1,6% av min bruttoinkomst, skulle det vara.

Leo sa...

Jag gissar på 3,6%. Fredrik kommer att rycka på näsan lite snäsigt, ge chefen panik så att de höjer en decimal.

Och jag måste erkänna att jag faktiskt inte riktigt vet vad jag har för lön och att den varierar ganska kraftigt från månad till månad...