2006-02-14

Ett irrelevant tjuvnyp

Jag fascineras av folk som aldrig missar ett tillfälle att hacka på de borgerliga. Ett typiskt exempel är när en av Sveriges mest lästa bloggare, Jinge, i den här posten påpekar att det inte är konstigt att Expressen har en pokerskola för sina läsare:


Att just Expressen går i täten för en sådan verksamhet är naturligt eftersom tidningen är borgerlig. (Mina kursiveringar.)

Går Expressen i täten för pokerverksamheten? Är det typiskt borgerligt att göra det?

Jinge glömmer bort att nämna att Aftonbladet rapporterar från stora pokertävlingar, sedan länge har en pokerskola, låter Dan Glimne och Ken Lennaárd skriva längre om poker varje fredag, recenserar pokersiter och har en särskild avdelning för poker på aftonbladet.se. Inte heller berättar Jinge om att icke-borgerliga regeringspartiet socialdemokra­terna och dess ungdomsförbund SSU, det vill säga de två ägarna bakom A-lotterierna, har lämnat in en ansökan om att få arrangera pokerspel på nätet. Jinge tar upp att statliga Svenska spel "ska in på marknaden" i meningen att de ska börja med nätpoker, men om att staten genom Casino Cosmopol sedan länge anordnar cashgames och turneringar nästan varje dag skriver Jinge inte ett ord.

Är det alltså de borgerliga och deras tidningar som "går i täten för en sådan verksamhet"? Nej, fler lika goda - och ännu värre - kålsupare finns att uppbåda. LO-ägda Aftonbladet, staten, socialdemokraterna och SSU försöker alla slå mynt av det ständigt växande intresset för poker.


Jinges utpekande av Expressen som ledande pokerförespråkare är direkt felaktigt och att i sammanhanget påstå att det skulle bero på att tidningen är borgerlig är ett irrelevant tjuvnyp som gör mig lika trött som det ständiga utmålandet av alla former av poker som en näst intill kriminell verksamhet.

2 kommentarer:

Leo Nordwall sa...

Alla massmedier är borgerliga. Läs Bourdieu.

Freddi Westerlund sa...

Det må så vara, men Jinge skrev "Att just Expressen går i täten för en sådan verksamhet är naturligt eftersom tidningen är borgerlig." Det tyder på att Jinge inte ser alla massmedier som borgerliga och bara använde det för att passa på att kasta lite smuts.